'İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur diyoruz' mitinginin yasaklanması protesto edildi

'İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur diyoruz' mitinginin yasaklanması protesto edildi

Ankara’da 'İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur diyoruz' mitinginin yasaklanması birçok ilde protesto edilerek, basın açıklamsı düzenlendi.

İleri Haber

Ankara’da “İklim krizine ve Ekolojik yıkıma dur diyoruz” başlığıyla düzenlenecek mitingin yasaklanmasına dönük tepkiler yükseldi.

Valilik tarafından mitingin yasaklanması başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bir çok ilde protesto edildi.

İSTANBUL

İstanbul Kadıköy Rıhtım'da bir araya gelen yurttaşlar mitingin yasaklanmasına karşı basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında, “İklim krizine ve Ekolojik yıkıma dur diyoruz" mitinginde dile getirilmesi planlanan taleplere şu ifadelerle yer verildi:

-İklim krizine ve tümden ekolojik yıkıma yol açan tüm talan ve yıkım projelerinin ve faaliyetlerinin ülkenin her tarafında acilen durdurulması,

-Yaşama ve doğaya karşı olan hiçbir projenin uygulanmaması,

-Bu projelerinin ve çalışmalarının önünü açan başta maden ve enerji yasaları olmak üzere tüm ilgili mevzuatın bir daha ekolojik yıkıma ve talana asla izin vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi,

-Ekoloji, emek, demokrasi, kadın hakları ve kent mücadelesi önündeki tüm engellerin, kısıtlamaların, yasaklamaların kalıcı bir şekilde kaldırılması.

ANKARA

Ankara'da TÜM BEL-SEN Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında özetle şu ifadeler kullanıldı:

"Ankara’ya ekoloji, emek, demokrasi, kadın hakları ve toplumun tüm kesimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik hakları için birlikte mücadele edeceğimizi herkese ilan etmeye geliyorduk. 

Kapitalist sistemin doğayı, yaşam alanlarımızı ve emeğimizi pazar haline getirmesine ve sömürmesine HAYIR demeye geliyorduk.

Havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirleten, doğayı ve yaşamımızı tehlikeye atan nükleer ve termik santrallere, altın madenlerine, HES’lere, RES’lere, JES’lere, termik, nükleer ve biokütle santrallere, balık çiftliklerine, endüstriyel tarıma, kirli sanayiye, taş ocaklarına, aşırı yapılaşmaya, çılgın mega projelere, sınırsız sonsuz otoyollara, betonlaşmaya, doğal ve tarihi SİT alanlarının yok edilemesine DUR demeye geliyorduk."

YALOVA

Kazdağları Yalova Dayanışması adıyla biraraya gelen yurttaşlarda yasaklanan mitingi protesto etti. Düzenlenen basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Korktular dostlar, korktular. Çünkü birlikte olunca güzeliz, birlikte olunca vicdanlarda güçlüyüz ve birlikte olunca bu para sevici, bu ölü sevici zihniyeti yeneceğiz. Bu korkuyla susturmak istiyorlar her sesi, her çığlığı. 
Soma’nın madencilerini susturmak istiyorlar, emeklerinin karşılığını alamayan işçileri susturmak istiyorlar, üniversitelerde öğrencileri, okullarda öğretmenleri, hastanelerde doktorları susturmak istiyorlar, mahkemelerde avukatları susturmak istiyorlar. Biz sustukça faşist zihniyet güç bulacak, biz sustukça para için zehirlemeye devam edecekler. Ya her yer zulüm için arena olacak ya da her yer direniş alanı. "

ÇANAKKALE

"Yaşamı ve doğamızı savunma mücadelemize getirilen bu antidemokratik yasaklama kararını kınıyoruz" denilen Çanakkale'de düzenlenen basın toplantısında "Yasaklar yaşamı savunma hakkımıza engel olamayacaktır. İklim krizine, ekolojik yıkıma, kapitalist sistemin; kurdu, kuşu, sincabı, doğayı, yaşam alanlarımızı pazar haline getirmesine ve sömürmesine hayır diyoruz" denildi.