İkizköylüler, Akbelen Ormanı'ndaki kesime karşı nöbete başladı

İkizköylüler, Akbelen Ormanı'ndaki kesime karşı nöbete başladı

Akbelen Ormanı'nda bu sabah jandarma eşliğinde ağaç kesimi başladı. Köylülerin tepkisi üzerine kesim durdurulurken, bölge halkı ağaç kesimine karşı ormanda nöbet tutmaya başladı.

Muğla'da İkizköylüler, Milas Orman Genel Müdürlüğü'nün 15 Temmuz'da Akbelen Ormanı'nda termik santral ve madene çalışmaları gerekçesiyle kesim yapacağı iddiası üzerine suç duyurusunda bulunup dün de nöbet tutmaya başladı. Bu sabah ağaç kesim sesleriyle uyanan köylüler, kesimi durdurmak için alandaki bekleyişlerini sürdürüyor.

740 dönümlük Akbelen Ormanı'nın kesilmemesi için aylardır ormanda nöbet tutan İkizköylüler, ormanın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından YK Enerji A.Ş.'ye verildiğini öğrenmişti. Milas'taki termik santrale kömür temin etmek için maden yapılmak istenen ormanda, ekolojik dengenin ve geçim kaynaklarının yok edilmesini istemeyen doğa savunucuları, Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğüne (OGM) karşı dava açmıştı. Mahkeme, idarenin savunmasını aldıktan sonra, ormanda bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Ancak hukuki süreç devam ederken, ormanda ısrarla kesim yapılmasına tepkili olan yöre halkı, OGM yetkilileri hakkında da geçen günlerde "görevi kötüye kullanma" gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

TEPKİLER ÜZERİNE KESİM DURDU

Bayram tatilinin fırsata çevrilmeye çalışıldığını kaydeden çevreciler, ağaçların kesileceğini öğrendikten sonra ormanda nöbete başlamıştı. 15 Temmuz'da kesim için ormana gelen olmadı fakat bu sabah saat 06:00'da bölgeye gelen ekipler, saat 07:00'de kesime başladı. Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre, motor sesleri üzerine bölgeye giden İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, kesime tepki gösterdi. Işık, 20 kadar ağacın kesildiğini belirterek; "Sabah motor seslerini duyduk. Ormana gittik. 20 ağacı kesmişlerdi. Tepkiler üzerine kesim şu an durdu. Ancak olay yerine jandarma geldi. Bize 'eylem yapmak istiyorsanız gidin köyde eyleminizi yapın. Burada kesim yapılmak zorunda' dediler" şeklinde konuştu.

Saat 09:00'da durdurulan ağaç kesimi tekrar başlarsa köylüler, kendilerini ağaçların önüne atacağını belirtti.

DİRENİŞ ÇADIRLARI KURULDU

Muğla'da İkizköylü yurttaşlar, Akbelen Ormanı'nda bu sabah jandarma eşliğinde ağaç katliamının başlatılmasına karşı direniş başlattı.

Yaşam alanlarını ve doğasını savunan köylüler bölgede direniş çadırları kurdu.

DAHA FAZLA