İkinci S-400 bataryasının teslimatı bugün başlıyor

İkinci S-400 bataryasının teslimatı bugün başlıyor

Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemine ait ikinci bataryanın teslimatı süreci bugün başlıyor.

Türkiye ile ABD arasında gerilim yaratan ve Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemine ait ikinci batarya teslimatı süreci bugün başlıyor. Teslimat sürecinin yaklaşık iki hafta sürmesi planlanıyor. 

Bugün başlayacak ikinci batarya teslimatının da, ilk bataryanın getirildiği Ankara Kahramankazan’daki eski adı Akıncılar olan Mürted Hava Meydan Üssü’ne yapılması planlanıyor. İkinci bataryaya ait parçalar yine Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Antonov AN-124 ve İlyushin Il-76 kargo açaklarıyla Ankara’ya taşınacak. Parçalar, ağır tonajlı askeri TIR’lara yüklenerek güvenlikli hangarlara çekilecek. 

KASIM AYINA KADAR KURULUM TAMAMLANACAK

İlk batarya teslimatı 14 günlük süreçte yaklaşık 30’u aşkın kargo uçağı ile sağlanmıştı. Batarya teslimatının da yaklaşık iki hafta sürmesi ve günlük ortalama üç uçağın Mürted’e iniş yapması bekleniyor. İlk gelecek uçaklarda; sisteme ait taşıyıcı kamyonlar, füze vinçleri, jeneratör, fırlatıcı, taşıyıcı araç ve çekici kamyonlardan oluşması bekleniyor. Ardından radar sistemleri, komuta kontrol ve ekipmanları, fırlatma rampalarının nakli sağlanacak. Milliyet'in aktardığı habere göre iki bataryadan oluşan ilk sistemin kasım-aralık ayına kadar kurulumunun tamamlanması ve tam harekat yeteneğinin Nisan 2020’de faaliyete geçirilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz ay teslimatı tamamlanan ilk bataryanın da kurulum ve eğitim çalışmaları da sürüyor.

İKİ SİSTEM DÖRT BATARYA

Teslimat planına göre S-400’ler Türkiye’ye iki filo (sistem) şeklinde teslim edilecek. İki filo dört bataryaya tekabül ediyor. Bir bataryada dokuz lançer bulunuyor. Her bir lançer ise dört füze alıyor. Yani bir bataryada 36 füze bulunuyor. Bu da bir S-400 sisteminde 72 füzenin olduğu anlamına geliyor. Türkiye iki sistem alacağı için toplam 144 füze olacak. Ayrıca 48 yedek füze teslim edilecek. Toplamda ise 192 civarında füze teslim edilmesi planlanıyor.