İkinci İran tankeri de Venezuela ‘ekonomik bölgesi’ne ulaştı: ABD izlemede

İkinci İran tankeri de Venezuela ‘ekonomik bölgesi’ne ulaştı: ABD izlemede

İran’ın Atlas Okyanusu’na ulaşan 5 petrol tankerinden ikincisinin Venezuela’nın “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ne ulaştığı öğrenildi.

İleri Haber

Batı’nın yaptırımları nedeniyle petrol ticaretinde sıkıntı yaşayan Venezuela ve İran, ABD’nin müdahale edebileceği iddialarına rağmen ortak çalışmayı sürdürüyor. İran’ın Atlas Okyanusu’na ulaşan 5 petrol tankerinden ikincisi olan “Forest”ın da Venezuela’nın “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ne (MEB) dün ulaştığı bildirildi. 

Deniz trafiğini takip eden uluslararası kaynakların verdiği bilgiye göre, Forest’a Venezuela ordusuna ait PO-13 Yekuana adlı savaş gemisi eşlik etti.  Akaryakıt taşıyan 5 İran tankerinde toplam 1,5 milyon varil akaryakıt bulunduğu bildiriliyor. “Fortune” adlı ilk tanker dün ordu koruması eşliğinde Venezuela’ya ulaşmıştı. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, rafinerilerin çalışamaması nedeniyle ülkedeki benzin sıkıntısını önlemek için İran'dan yardım istemesi üzerine akaryakıt taşıyan 5 tanker Venezeula'ya gönderilmişti.

Ham petrol rezervleri bakımından dünyanın zirvesindeki ülkelerden olan Venezuela, son yıllarda gerek ABD’nin yaptırımları gerekse geri teknoloji nedeniyle rafine petrol sıkıntısı yaşıyor. Müşterilerine yakıt karşılığında ham petrol vererek sorunu aşmaya çalışan Venezuela, geçen mart ayının sonunda Rus Rostneft’in de ülkeden çekilmesiyle daha büyük bir krizle karşı karşıya kaldı.

Venezuela’nın İran’a akaryakıt karşılığında altın gönderdiği de gelen haberler arasında. 

ABD ordusu Güney Komutanı Craig Faller, geçen hafta, İran'dan Venezuela'ya yapılan teslimatı “kaygıyla takip ettiğini” söyledi ancak odaklandıkları noktanın “istihbarat paylaşımı ve Maduro ile ahbap çavuşlarının yaptıkları” olduğunu ve gerilim ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. 

NE OLMUŞTU?

ABD, geçen nisanda, "uyuşturucuyla mücadele”yi gerekçe göstererek Venezuela çevresindeki askeri varlığını artırmıştı. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise gerilim senaryosuna ilişkin, “Tankerlerimiz, Amerikalılar tarafından bir sorunla karşılaşırsa bunun karşılığında onlar da sorun yaşayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.