İkinci doz koronavirüs aşısı için bekleme süresi  düşürüldü

İkinci doz koronavirüs aşısı için bekleme süresi düşürüldü

Türkiye'de aşılama takvimi dünya genelinde etkisini artıran Delta varyantından dolayı revize edildi. Değişen yeni takvime göre ikinci doz aşı için bekleme süresi olan 6-8  hafta 4 haftaya düşürüldü. Sağlık Bakanı Koca, ülkemizde şu ana kadar 134 Delta varyantı vakası olduğunu açıklamıştı

Türkiye, koronavirüse karşı aşılama programı, dünya genelinde etkisini arttıran Delta varyantının etkisiyle revize edildi. Ölümcül Delta varyantının etkisini en aza indirmek için ikinci doz aşıların bekletilmeden 4 hafta sonra yapılmasına karar verildi.

Yaz aylarında tarla ve seralardaki iş yükünün artması nedeniyle bu bölgelerde seyyar aşı ekipleri oluşturulacak. Tarım işçileri, tarlada aşılanacak.

Önümüzdeki haftalardan itibaren aşılama seçeneklerine Sputnik V aşının da eklenerek sonbahar gelmeden agresif aşılama yapılması planlanırken toplumun yüzde 75'inin aşılanması hedefleniyor. Aşıların koruma oranları da hesaba katıldığında, bağışıklığın yüzde 50 civarında kalmasının risk olacağı belirtiliyor.

Planlamaya göre aşı akışı aynen devam ederse, ikinci doz aşıların beklemeden dört hafta sonra yapılmasına karar verildiği belirtiliyor. Daha önce altı veya sekiz hafta arayla yapılabileceği dile getirilen aşıların ikinci dozunun, koruma oranını hızla yükseltmek ve hem kışa hem de Delta varyantına hazırlık olması nedeniyle planlandığı ifade ediliyor. Yapılan çalışmalarda Delta'nın birinci doz aşıların yüzde 70-80 olan koruyuculuğunu, yüzde 30'a kadar düşürdüğü vurgulanıyor.

 

DAHA FAZLA