'İki yüzlü dindar'ın hikâyesi sahnede Kürtçe oynanıyor

'İki yüzlü dindar'ın hikâyesi sahnede Kürtçe oynanıyor

Kayyumun kapattığı devlet tiyatrosunun oyuncularının kurduğu Amed Şehir Tiyatrosu, Fransız yazar Moliere'in Kürtçeye çevrilen oyunu ile sezonun perdesini açtı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından kapatılan Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından kurulan Amed Şehir Tiyatrosu, Fransız yazar Jean Baptiste Poquelin'in (Moliere) oyunu Tartuffe’yi Kürtçeye uyarlayarak sezonun perdesini açtı.

BİRÇOK TİYATROSEVER İZLEDİ

Amed Şehir Tiyatrosu’ndaki oyunu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, ağustos ayında yaşamını yitiren Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Mehmet Emin Yalçınkaya’nın ailesi ile çok sayıda tiyatrosever izledi. 

Tartuffe oyunu, 5, 6, 19, 20 ve 26 Ekim tarihlerinde de Amed Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

TARTUFFE: İKİ YÜZLÜ DİNDAR

MA'nın haberine göre yönetmenliğini Rüknettin Gün’ün yaptığı oyunda 'iki yüzlü dindar'ın yaptıkları anlatılıyor: Zengin bir aile babası olan Orgon, evine Tartuffe isimli yabancı birini alır. Oyuna ismini veren Tartuffe dindar bir kişi aynı zamanda da iki yüzlüdür. Kendini dindar olarak gösteriyor ancak böyle biri değil. Aile durumu fark ediyor ama Orgon buna inanmıyor. Bu kişiye malını, mülkünü emanet ediyor. Kızını bununla evlendirerek onu kendi ailesine katmak istiyor. Aile bu sahtekara karşı birleşip iki yüzlülüğünü açığa çıkartmak istiyor. Hem ailenin mal varlığını alıyor hem de Orgon'un eşine başka bir gözle bakmaya başlıyor.

Orgon ise durumu kendi gözleriyle görünceye kadar duruma inanmıyor. Orgon, Tartuffe’un onu hem maddi hem de manevi açıdan kandırabileceğine karşı uyarılır. Fakat Orgon bu uyarılara karşı kör ve sağırdır. Orgon, bir gün yaşananlara kulak misafiri olduğunda gelişmeleri öğrenir ve Tartuffe’u evinden kovar. Tartuffe da Orgon’un mal varlığına el koyarak ve onu hapse attırmaya çalışarak intikam almak ister.” 

DAHA FAZLA