İki yazar, dört kitap

İki yazar, dört kitap

Bazı günler sizin için karanlık olabilir. Hayalleriniz suya düşmüştür, ruhunuz umutsuzlukla dolmuştur, canınız hiçbir şey yapmak istemez. Bu depresif, kaçak halden kurtulmanın, her tür zorluğa rağmen devam edebilmenin en iyi yollarından biri ise kitap okumaktır. O yüzden okumaya, öğrenmeye, düşünmeye devam edin, bunu çocuklarınıza da aşılayın diyorum ve iki yazardan ikişer güzel kitap anlatıyorum.

Pedagog Perge Dündar

Çocuk edebiyatında hayli üretken olan bir yazar Sevim Ak. Birçok yabancı dile de çevrilmiş, 35'ten fazla kitabı olan bu yazarın iki kitabını okudum ve pek sevdim. Can Yayınları, “Vanilya Kokulu Mektuplar”ın bu yıl sert karton kapaklı özel baskısını yayımlamış. Resimleyen tabi ki Behiç Ak. 

Annesi ve babası ayrıldığı için anneannesinin yanına yerleşen Kıymık’ı anlatıyor kitap. Bir gün senelerce önce ölmüş dedesine Paris’ten gönderilmiş bir mektup gelir. Mektup bir masaldan oluşmakta ve buram buram vanilya kokmaktadır. Bu mektubun benzeri vanilya kokulu başka mektuplar mahalle sakinlerine de gelmeye başlayınca amatör dedektif Kıymık bu gizemli mektup işini çözmeye girişir.

Yine Can Yayınları’ndan çıkmış olan “Puf, Pufpuf, Cuf, Cufcuf ve Cino”, Sevim Ak’ın diğer kitabı. Kırmızı Kelebek Çiftliği’nin sevilen simalarından olan Bayan Kaz -ilerleyen sayfalarda Puf ismini alacaktır- çok beğendiği televizyon sunucusu ve müzisyeni Gırgır Bo’yu bulmak için şehre gider. Bir şekilde sunucunun evini bulur ve gönlüne girer. Gırgır Bo’nun evinde yaşamaya başlayan Puf, çiftliğin emektar aşçısı onu arayıp bulsa da geri dönmez. Zira başka planlar peşindedir ve aklına koyduğunu başarabilecek becerikliliktedir.

Sevim Ak’ın bu iki kitabı, Rene Goscinny, Jean-Jacques Sempe’nin yarattığı Pıtırcık serisinin anlatımını hatırlatan naif, sade ve sıcak diliyle okurken keyif veren kitaplar. Heyecan, aksiyon, fantastik dünyalar yok belki ama hafif esprili, basit tarzı çocuklara eğlenceli bir kitap okuma deneyimi sunuyor.  İlkokul çocuklarına yazın güzel bir okuma fırsatı için bu iki kitabı düşünebilirsiniz.

“Hiçbir karanlık imparatorluk sonsuza kadar hüküm süremez.” (s.47) Arayış Ormanı 

Diğer iki kitap ise yine üretken bir yazarın. Göktuğ Canbaba yetişkin kitapları da yazan bence çok başarılı bir yazar. Ama çocuk kitapları ayrı bir güzel geliyor bana.

“Arayış Ormanı” ve “Arayış Ormanı 2/ Solgun Ruhlar Kitabı”, adlarından da anlayacağınız üzere bir seri. Doğan Egmont Yayınları’ndan çıkan bu serinin kaç kitaplık olacağını bilmiyorum ama bu ikisi ile kalmayacağını ve devamının geleceğini okurken anlayacağınız kitaplarda İstanbul’un iki versiyonu bulunuyor. Paralel gerçeklikler olan Alt ve Üst İstanbul arasında bir kapı bulunmakta. Bu kapı normal bir kapı değil kuşkusuz, zira yaşadığımızdan farklı olan Üst İstanbul büyülü, sihirli bir şehir. Bu büyülü yerdeki değişik canlıların Alt İstanbul’a gelmesini önleyen, Tek Kapı ve onun bekçisidir. 

Kitapların kahramanı olan Deniz, hayal dünyası geniş bir ortaokul öğrencisidir. Babası Tek Kapı’nın özel bekçisidir ve nesilden nesile devam eden bu iş, günün birinde henüz hiçbir şeyden haberi olmayan Deniz’e kalacaktır. Bu görev için henüz küçük olmasına rağmen şartlar Deniz’in bekçi olmasını gerektirir, ama önce geçmesi gereken birkaç aşama ve kazanması gereken bir takım güçler vardır. Bu arada büyülü Üst İstanbul’u karıştıran cadı topluluğu Deniz’in bekçi olmasını önlemeye ve kötülüğü yaymaya çalışmaktadır. Acaba Deniz her şeyin üstesinden gelebilecek midir ve nasıl?

Fantastik dünyasıyla, zaman zaman heyecanı yükselten aksiyonlarıyla okuması çok keyifli bir seri “Arayış Ormanı”. Özellikle ortaokul öğrencilerinin hoşuna gideceğini düşündüğüm bu kitapların devamının gelmesini iple çekiyorum, zira benim gibi fantastik hikâyeleri seven yetişkinler için de okuması çok hoş. 
Elimizde böyle iyi yazarlar ve güzel kitapları oldukça, zaman ayırıp düzenli okudukça her şeyin daha iyiye gidebileceğine dair iyimser düşüncelerimle keyifli okumalar dilerim…

Künye: Sevim Ak, Vanilya Kokulu Mektuplar, Can Çocuk Yayınları, 2016, 127 sayfa.
             Sevim Ak, Puf, Pufpuf, Cuf, Cufcuf ve Cino, Can Çocuk Yayınları, 2016, 82 sayfa.
             Göktuğ Canbaba, Arayış Ormanı, Doğan ve Egmont Yayıncılık, 2015, 264 sayfa.
             Göktuğ Canbaba, Arayış Ormanı – 2 / Solgun Ruhlar Kitabı, Doğan ve Egmont Yayıncılık, 2018, 224 sayfa.

 

DAHA FAZLA