İki bakan İdlib'i görüştü

İki bakan İdlib'i görüştü

Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 'İdlib'in her yerininin bombalanmasına gerek yok. Bazı ülkelerin provokasyon içinde olduğunu görüyoruz' dedi.

 

Almanya Dışişleri Heiko Maas, Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Mass, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. 

İki bakan görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Ortak açıklamada Rusya ve Suriye'nın olası İdlib operasyonu öne çıktı.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

"İlişkileri normalleştirmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. İki ülke olarak keşke olmasaydı dediğimiz olaylar yaşadık. Ama şimdi ilişkilerimizi daha iyi noktaya getiriyoruz. Bugünkü toplantıda ekonomi, konsolosluk konuları konuşuldu.  Bölgesel konuları da değerlendirdik. İdlib'e yönelik saldırı olabileceği iddialarının ardından çok çaba sarf ediyoruz. Astana'nın da amacı buydu. Son kalan İdlib oldu. Rejimin İdlib'e saldırmak istediği açık. Rejimin garantörleri var Rusya ve İran. Bu iki ülke ile görüştük, toplantılar oldu. Maalesef dünden bu yana saldırılar oldu. Buradaki radikal grupların çıkması konusunda hemfikiriz. Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan felaket olur. Diğer taraftan yine bu üçlü formattaki çabalarımızı baltalamak isteyen bazı ülkelerin provokasyon içinde olduğunu görüyoruz. Almanya'nın gösterdiği samimi tavır da takdire şayandır. Bu zirvede İdlib'le ilgili bir karar çıkması için çaba sarf edeceğiz. Bu sadece Türkiye meselesi değil, dünyanın meselesidir. Müttefiklerimizden destek bekliyoruz.

'SALDIRININ ENGELLENMESİ GEREKİYOR'

Saldırıdan sonra ilgili kurumlarımız arasında temaslar oldu. Burada öncelikle bu saldırının engellenmesi gerekiyor. Buna odaklanmak gerek. Burada mesele radikal terörist gruplar ise ortak strateji belirlememiz gerek. Biz bu konuda Türkiye olarak çok çaba sarf ettik. 

Bunu çözmek için İdlib'in her yerininin bombalanmasına gerek yok. Bizim amacımız ateşkesi sürdürülebilir hale getirmek. Anayasa komisyonunun kurulması ve işlemesini sağlamak amaçlarımız arasında. Her bakımdan ciddi problem olur. Bugüne kadar çok destek almasak da mültecilere yardım ettik. BM başta olmak üzere bu konulara önem veren örgütler ile işbirliği yapmak zorundayız. Normalleşmenin şartı olmaz. Konsoslosluk konularını konuştuk zaten. Her alanda çalışmaya devam edeceğiz." Çavuşoğlu İdlib'e operasyon düzenlenmesi durumunda 2 milyon insanın Türkiye’ye gelebileceğini de belirtti.

MAAS: TÜRKİYE'NİN KAYGILARI HAKLI

Almanya Dışişleri Heiko Maas ise şunları söyledi:

"Türkiye Almanya için sadece komşu ülke değil. Almanya'da çok sayıda Türk yaşıyor. Çok yakın ekonomik ilişkilerimiz var. NATO'da yakın işbirliği içinde olmamız gerekiyor. Türkiye ile ilişkilerimizin yeniden iyi olması için diyalog mekanizmasını oluşturmak istiyoruz. NATO'nun üyesi Türkiye ve çok sayıda uluslararası standarları kabul eden bir ülke.

Son yıllarda bazı yanlış anlaşmalar oldu. Bunları konuştuk. Uluslararası konuları da ele aldık. İnsani bir felaketin ortaya çıkabilecei bir ülkeden bahsediyoruz, bu konuda görüşmelere devam etmemiz gerekiyor. Tahran görüşmesi için de Türkiye'ye destek veriyoruz. Çavuşoğlu ile görüşmelerimiz de devam edeceğiz. Çok sayıda ortaklıklarımız var.

TUTUKLU ALMAN VATANDAŞLARI

İnsani felaketin önlenmesi amacımız. 3 milyondan fazla insan korunaksız şu an. İmkanları doğrultusunda buraya etki etmeye çalışan ülkeler var. Çatışmaların olabileceğini görebiliyoruz. Türk ortağımız ile görüşmelere devam edeceğiz. Nasıl yardımcı olabiliriz konusunu da ele aldık. İnsanlara yardım etmek gerekiyor. Türkiye bu konuda çok önemli bir partnerimiz. Tahran zirvesini destekliyoruz. Tükiye'nin kaygılarını anlıyoruz."

Maas Tükiye'deki tutuklu Alman vatandaşları için de "Biz bu konu hakkında konuştuk. Bundan sonra da irtibatı devam ettireceğimizi söyledik. Zaten bu şekilde olması gerekir" diye konuştu.