İki Ayda Bin 561 İşletme Kepenk İndirdi
Bu yılın ilk iki ayında yeme-içme sektöründeki bin 561 işletme iflas etti.
Salgınına yönelik kısıtlamalardan en fazla lokanta, kafe ve restoranlar etkilendi. Bu yılın ilk iki ayında yeme-içme sektöründeki bin 561 işletme iflas etti.
Ticaret sicil gazetesi verilerine göre, lokanta ve seyyar yemek faaliyeti hizmetleri ile belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticareti yapan 495 iş yeri bu yılın ocak ayında, bin 66 iş yeri ise şubat ayında kapandı.
Sadece ocak ve şubat aylarında yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren toplam bin 561 işletme iflas etti. 2020 yılına ait Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre, kepenk kapatan esnaf sayısının en az 99 bin 588. Konu ile ilgili açıklama yapan CHP’li Veli Ağbaba, “Ramazan’da kısıtlamalara tekrar maruz kalan esnaflarımıza yeteri kadar destek verilmemesi durumunda, hem iflaslar önümüzdeki aylarda daha da artacak hem de iflaslardan kaynaklı olarak işsizlik daha korkunç boyutlara ulaşacaktır” ifadelerini kullandı. İktidar lokanta ve restoranların faaliyetlerini tekrar kısıtlarken, torba yasa ile bu sektörde çalışan 1 milyona yakın işçiyi de günlük 50 lira, aylık 1500 liraya mahkum ederek açlığa terk etmiş durumda.
'BELİRSİZLİK ZORLUYOR'
Öte yandan Manisa’da dükkanı olan bir perdeci, düğün olmadığı için işlerinin düştüğünü vurgulayarak, “Belirsizlikten dolayı piyasa hareketlenemiyor. Dolar kuru sıkıntılı olduğu için bizim ürünlerimize yansıyor” dedi.
Pideci bir esnaf da ülkedeki belirsizlikten dert yanarak “Yeri geliyor elamanların parasını dahi çıkaramıyorsun, çıkmıyor” dedi. Esnaf, 4 elamanından 2’sini izne gönderdiğini vurgulayarak, “Çıkmıyor, ben kazanamayınca ne verebilirim” diye ekledi.