IKBY'de referandum tartışması: Talabani 'ertelendi' dedi, KDP yalanladı

IKBY'de referandum tartışması: Talabani 'ertelendi' dedi, KDP yalanladı

KYB Siyasi Büro üyesi Bafel Talabani, IKBY bağımsızlık referandumunun ertelendiğini iddia etti. KDP'den yapılan açıklamada ise iddia yalanlandı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumuna ilişkin tartışmalar sürüyor. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Siyasi Büro Üyesi Bafel Talabani, bugün itibariyle elektronik oylamanın başladığı referandumun ertelendiğini duyurdu. 

Olayın uluslararası medya kuruluşlarına yansımasının ardından IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi'nden (KDP) yapılan açıklamada, Talabani'nin iddiası yalanlandı Açıklamada referandumun belirlenen tarihte yapılacağı belirtildi. 

Öte yandan Referandum Yüksek Konseyi de konuya ilişkin açıklamada bulundu. Konseyin açıklamasında, "Bazı medya kuruluşları, Pavel Talabani'nin sosyal medyada yaptığı bir açıklamayı esas alarak, KDP ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB)  ABD, İngiltere, Fransa ve BM'nin referandumun ertelenmesi için sunduğu öneriyi kabul edip referandumun yapılmayacağını öne sürdü. Söz konusu haber asılsızdır ve hiçbir dayanağı yoktur. Referandum belirlenen tarihte yapılacaktır" ifadeleri yer aldı.