İİSŞP: Kölelik uygulamalarını kabul etmiyoruz!

İİSŞP: Kölelik uygulamalarını kabul etmiyoruz!

MÜSİAD ve MESS’in hayata geçirmek istediği ‘izole üretim üsleri’ ve ‘elektronik kelepçe’ projelerine tepki gösteren İİSŞP, “Bu kölelik uygulamalarını kabul etmiyoruz” açıklaması yaptı.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP); patron örgütleri MÜSİAD ve MESS’in hayata geçirmek istediği ‘izole üretim üsleri’ ve ‘elektronik kelepçe’ projelerine tepki gösterdi. İİSŞP, “Bu projelerin işçilerin ve ailelerinin sağlığını korumakla hiç ilgisi yok. Bu kölelik uygulamalarını kabul etmiyoruz” dedi.

Platformdan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin en büyük patron sendikası olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS); bir yazılım şirketi eliyle geliştirdiği MESS-Safe adlı uygulamayla işçilerin boyunlarına bir cihaz takmak istediği hatırlatıldı. Bu cihazla işçilerin her anının ve hareketinin gözetleneceğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu uygulama düpedüz kölelik anlamına geliyor. MESS-Safe, işçilerin üzerindeki baskının artması, sömürünün yoğunlaşması ve insan onurunun ayaklar altına alınması demektir. Patronlar bu akıllı çip uygulamasıyla aynı zamanda işçilerin birliğinin ve örgütlülüğünün önüne geçmek istiyor” dendi.

'MÜSİAD'IN ÜRETİM TESİSLERİ MODERN TOPLAMA KAMPINI ANDIRIYOR'

Bir diğer sermaye örgütü MÜSİAD’ın ise içinde bin işçi ailesinin yaşayabileceği izole üretim üsleri açmak istediğine dikkat çekilen açıklamada, bu projenin modern toplama kamplarını andırdığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“MÜSİAD projesinin amacı, yabancı ve yerli sermaye için Türkiye’yi ucuz emek cenneti haline getirmektir. Bu üretim tesislerinde işçilerin her dakikası gözetim ve kontrol altında olacak. Bu toplama kamplarında ucuz işgücünün olduğu, çalışma koşullarının daha da ağırlaştırıldığı, sendikal haklardan yoksun bir çalışma düzeni yaratmak istiyorlar.”

Platform ayrıca şu çağrıyı yaptı: “İşçi ve emekçiler işsizlik-açlık ya da virüs korkusuyla canları pahasına çalışmaya zorlanırken salgını fırsata çeviren MESS’in ve MÜSİAD’ın kölelik uygulamalarını kabul etmiyoruz. Sermayenin saldırılarına ve iktidarın uygulamalarına örgütlenerek ve dayanışma içerisinde karşı koyabiliriz. Kölelik sistemini hayata geçirenlere ve salgını fırsata çevirenlere izin vermeyelim!”