İhraç edilen akademisyenin sahafı kapanıyor: Günde 2-3 kişi gelse kapatmazdım

İhraç edilen akademisyenin sahafı kapanıyor: Günde 2-3 kişi gelse kapatmazdım

Barış imzacısı olduğu için ihraç edilen akademisyen Adem Yeşilyurt açtığı kitapçıyı da kapatmak zorunda kaldı. Yeşilyurt, "2-3 kişi gelseydi buraya, kapatmazdım. Ama çoğunlukla kimse gelmiyordu" diyor.

Kocaeli Üniversitesi'nde araştırma görevlisiyken 'Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ne imza atan Adem Yeşilyurt, KHK ile üniversiteden ihraç edildi. Geçtiğimiz Haziran ayında bir sahaf dükkânı açan Yeşilyurt, şimdi burayı kapatmak zorunda kaldı. 

Yeşilyurt bildiriyi imzalamasına ilişkin, "Bir tarafta çocuklar ölürken normal hayatıma devam edemiyordum ve bir faydası olacaksa bu imzayı atmak istedim. Ne imzayı atarken ne de sonrasında bunları yaşayacağımı hiç düşünmemiştim. Keşke bir sonuca ulaşsaydı, fiiliyatta etkili olmadı o imzalar” ifadelerini kullanıyor.

Duvar'dan Adem Erkoçak'ın haberine göre, ihraç edilmesinin ardından özel sektörde de iş bulamayan Yeşilyurt, “Sofa Kitap” isimli bir sahaf dükkânı açtı.

Yeşilyurt sahafı açma kararını şöyle anlatıyor:

 “Birkaç ay geçtiğinde bu alanda kendime gelir getirebilecek bir şey yapabilir miyim gibi düşünürken bu alanı kiraladım ve sahaflığa başladım. Burası yine Kocaeli Üniversitesi’nden Gül Köksal ve Aslı Kayhan’ın kullandığı bir çalışma alanıydı. Ben de zamanla okumak, araştırmak ve üretmek için böyle bir yere ihtiyaç duydum. Bu isimlere ben ve İTÜ’lü bir arkadaşımız daha katıldı ve Şubat ayından beri ortak olarak kullanmaya başladık.”

Ancak Yeşilyurt sosyal medyadan bir paylaşımda bulunarak 6 ay önce açtığı sahafı kapatmak zorunda kaldığını  duyurdu:

"Hayat bazen çok hızlı akıyor, daha 6 ay evvel çıktığımız Sofa Kitap macerasının sonuna gelmek zorunda kaldık. Hem yeteri kadar ilgilenemediğimiz, hem de maddi olarak bir getirisi olmadığı için 25 Kasım itibariyle sahafımızı kapatıyoruz. Bu süreçte elimizdeki kitapları toplu olarak satmak yerine asıl okuyuculara ulaşması için bir kampanya yapmaya karar verdik. Bugünden itibaren elimizdeki tüm ikinci el kitapları 5 liradan, imzalı/nadir/yeni kitapları ise 10 liradan satışa sunuyoruz. Bu kampanya sadece 15 gün geçerli olacağı için elinizi çabuk tutun derim.“Burası zaten ‘sofa’ diye biliniyordu,” diyen Adem Yeşilyurt devam ediyor: “Birlikte çalışırken de kendimize ‘Sofa kolektif’ diyorduk. Ben de o yüzden Sofa Kitap ismini verdim. Mayıs başında kitap toplamaya, rafları ayarlamaya başladım ve 18 Haziran’da da ‘resmi’ açılışı gerçekleştirdik. Burayı açtığımda hayata bağlayan şey oldu benim için. Çünkü 3 ay boyunca Dayanışma Akademisi seminerlerine ara vermiştik. Burayla uğraştım, kitaplarla uğraştım."

‘GÜNDE 2-3 KİŞİ GELSE KAPATMAZDIM’

Kapatma kararı alınca, sosyal medyada bir paylaşım yapan Adem Yeşilyurt: “O paylaşım aldı gitti işte. Açıldığımızda da paylaşımlar yapmıştık ama onlar ilgi çekmemişti. Sosyal medyanın bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Açıkçası günde 2-3 kişi gelseydi buraya, kapatmazdım. Ama çoğunlukla kimse gelmiyordu. O paylaşımın etkisiyle bir ayda gelmeyecek insan, bir günde geldi. 25 Kasım’a kadar devam edecek böyle. Daha açılmamış koliler de var. Tüm ikinci el kitaplar 5 lira; yeni, nadir, imzalı kitaplar ve ansiklopediler de 10 lira.” dedi.