İHD ve TİHV: Erişim engeli kararları derhal kaldırılmalı

İHD ve TİHV: Erişim engeli kararları derhal kaldırılmalı

İnternet sitlerinde uygulanan sansür yasağına karşı ortak açıklamalarda bulunan İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, "Bu tür uygulamalar halkın haber alma özgürlüğünün engellenmesi anlamına gelir" iadelerine yer verdi.

İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, aralarında Bianet, Etha, Gazete Fersunde gibi yayın organlarının bulunduğu 136 siteye getirilen erişim engeline karşı bir bildiri yayımladı.

Sulh Ceza Hakimliklerinin ifade özgürlüğü hakkını ihlal eden benzeri bir çok kararının bulunduğu, 2018 Engelli Web Raporu’na göre 245 binden fazla web sitesine erişimin engellendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bunun ifade ve basın özgürlüğüne doğrudan saldırı olduğu belirtildi

HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENİYOR

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 136 siteye erişim engeli getiren kararının yeni bir ifade özgürlüğü hakkı ihlali olduğunun belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

“Bu tür uygulamalar halkın haber alma özgürlüğünün ve basının habere erişim hakkının tanınmaması, engellenmesi anlamına gelir. Kamu otoriterlerinin bu tür insan hakları ve özgürlüklerinin ihlal edilmesine yönelik uygulamaları ve istemleri karşısında (örneğin Jandarma Komutanlığının isteği karşısında) insan haklarını koruyan pratikler sergilemelidir. Yargı, kararlarıyla hukukun üstünlüğü ilkesini yaşama geçirir. İnsan haklarının hukuk yoluyla en etkili koruyucusu olmak zorundadır."

ERİŞİM ENGELLERİ KALDIRILMALI

Kararların demokrasiye aykırı olduğunun altının çizildiği açıklamada, “Bir çırpıda 136 internet sitesinin erişim yasağı ile karşılaşması, bizzat yargı kararlarıyla ifade ve iletişim özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamına gelir ve demokrasi ile bağdaşmaz. Bu tür kararlar demokrasiye aykırıdır. İnsan haklarına aykırıdır. Bianet ve internet siteleri üzerindeki erişim engeli kaldırılmalıdır” denildi.

DAHA FAZLA