İHD, Eren Keskin için verilen hapis cezasına tepki gösterdi:'İnsan hakları savunuculuğu suç değildir'

İHD, Eren Keskin için verilen hapis cezasına tepki gösterdi:'İnsan hakları savunuculuğu suç değildir'

İHD, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem ana davasında terör örgütü üyeliği iddiasıyla 6 yıl 3 ay ceza verilen insan hakları savunucu Eren Keskin hakkında açıklama yaptı: “Gazetecilik ve insan hakları savunuculuğu suç değildir''

İnsan Hakları Derneği (İHD); Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem ana davasında terör örgütü üyeliği iddiasıyla 6 yıl 3 ay ceza verilen insan hakları savunucu Eren Keskin hakkında açıklama yaptı. İHD açıklamasında, “Emire Eren Keskin dayanışma amacı ile sembolik olan 2014-2015 yıllarında Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmüştür. Gazetecilik ve insan hakları savunuculuğu suç değildir: İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin suç işlememiştir” denildi. 

İHD yaptığı yazılı açıklamada, “Eş Genel Başkanımız Emire Eren Keskin dayanışma amacı ile sembolik olan 2014-2015 yıllarında Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmüştür. Özgür Gündem Gazetesi’ne yönelik barış ve çözüm sürecinde açılmayan soruşturma ve davalar bu süreç sona erdikten sonra 2016 yılı ile birlikte açılmış ve adeta Türkiye’deki ifade özgürlüğünün nasıl cezalandırıldığının sembolü olmuştur. Konjüktürel olarak zaman bakımından suç sayılmayan açıklama ve yayınlar konjüktür değiştiğinden suç sayılıyor ise o ülkede ifade özgürlüğü güvence altında değildir. Türkiye’de olup biten de bundan ibarettir. Türkiye’deki haklar siyasi iktidarın izin verdiği ölçüde kullanılmakta, izin vermediği zamanlarda ise yargı yolu ile cezalandırılmaktadır” dedi. 

Açıklamanın devamında gazetecilere ''gazetecilik'' yaptığı için ceza verildiğine dikkat çekilerek, “Emire Eren Keskin, Türkiye ve dünyada tanınan ve bilinen bir insan hakları savunucusudur. Dayanışma amaçlı olarak ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır. Ceza verilen diğer kişiler gazetecidir. İnsan hakları savunuculuğu ve gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımıza verilen cezanın istinaf veya temyiz aşamasında bozulması için adalet mücadelemiz sürecektir” ifadeleri kullanıldı.