İHD: Çorlu'nun gerçek sorumlularını hesap vermeye çağırıyoruz

İHD: Çorlu'nun gerçek sorumlularını hesap vermeye çağırıyoruz

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, 25 kişinin hayatını kaybetti Çorlu tren faciasının yıl dönümünde bir açıklama yaparak facianın gerçek sorumlularını hesap vermeye çağırdı.

İleri Haber

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar mevkiinde 8 Temmuz 2018 tarihinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300 kişinin ise yaralandığı tren katliamının üzerinden bir yıl geçti. Olayın bir kaza değil de katliam olduğu daha ilk günlerde ortaya çıkarken, katliamın hukuki süreci ise büyük skandallara sahne oldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Çorlu tren faciasının yıl dönümünde bir açıklama yaparak olayın gerçek sorumlularını hesap vermeye çağırdı.

İHD tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"ÇORLU TREN 'KAZASI' NDA YAŞAMINI YİTİRENLERİ SAYGIYLA ANIYOR, OLAYIN GERÇEK SORUMLULARINI HESAP VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ

25 insanın yaşamını yitirdiği ve 341 insanın yaralandığı Tekirdağ Çorlu’da yaşanan tren 'kazası'nın üzerinden tam bir yıl geçti. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 4 sanık hakkında hazırlanan iddianame doğrultusunda açılan davanın 3 Temmuz’da başlayan duruşmasında olayda yaşamını kaybedenlerin yakınlarına mahkeme önünde şiddet uygulanarak bir nevi cezalandırılmaları,  ailelerin ve kamuoyunun adalet beklentisine devletin kabul edilemez yaklaşımını göstermektedir.

Kamuoyunda 'katliam' olarak değerlendirilen olay sonrasında Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamalar ve hazırlanan raporlar, sistem hataları ve devam eden ihmaller neticesinde bu “kaza”nın kaçınılmaz olduğuna vurgu yapmasına ve hükümet yetkililerinden bakanlara bu olayda sorumlulukları olduğu tespit edilmesine rağmen bu kişilere dava açılmayarak gerçek sorumluların korunması, gerçeklerin karartılmaya çalışılması da aynı devlet yaklaşımını desteklemektedir.

İnsan hakları savunucuları olarak; hükümeti, bakanlıkları, yargısı ve polisi ile devletin bu tutumunun,  diğer adalet bekleyen katliamlar, iş cinayetleri, kadın cinayetlerinde olduğu gibi devletin insana verdiği değerle yakından alakalı olduğunun bilinciyle,  temelde yaşam hakkının korunması için devleti etkin önlemler almaya zorlayacak etkinliklerde bulunmaya ve Çorlu Tren 'Kazası' mağdurları için adalet talep etmeye, gerçek sorumlular cezalandırılıncaya kadar davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz."