İğneada'yı nükleerden korumak için 7 neden

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'de yapılacak üçüncü nükleer santralin planladığını belirttiği Kırklareli'nin İğneada bölgesi doğal güzelliğiyle, tarihi dokusuyla, Türkiye’nin 3. büyük limanına sahip oluşuyla tanınıyor. Nükleer santralin İğneada’ya yapılması durumunda neler yok olacak? Madde madde yazdık.

(İleri Haber) Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 3. Nükleer santralin İğneda’ya kurulabileceğini açıklamasıyla gözler Trakya bölgesine çevrildi. Doğal güzelliği, longoz ormanları, kuş türleri, doğal limanıyla Türkiye’nin ender yerlerinden biri olan İğneada’ya yapılacak bir nükleer santrale neden karşı çıkılmalı? Bunların nedenlerini madde madde sizler için yazdık.  

Nükleer santralin kurulması planlanan İğneada’yı korumak için 7 neden:

1- İğneada 22 kilometrelik bir sahile sahiptir. Türkiye'nin balıkçı barınakları içerisinde en büyük 3. limandır. 

2- İğneada’da, subasar(longoz) ormanı, dağ, deniz, göller, temiz hava, biyolojik çeşitlilik, yabani hayat, kum tepecikleri, balıklar, ormanda bulunan şifalı bitkiler, sessizlik, göçmen kuşlar gibi eko-turizm için önemli bir potansiyel mevcuttur.

3- İğneada çevresinde yörenin tarihine ışık tutan birçok tarihi yapı yer almaktadır. Sivriler köyü Çatalarmut mevkiinde Cenevizlilere ait yıkılmış kalelere rastlanmaktadır.

Dupnisa Mağarası...

4- Hamam gölü ile Bulanık derenin denize döküldüğü yer arasında kalan ve Aypolos denilen bölgede tümülüsler, höyükler, eski bina kalıntıları ve kırklara ait mezarlar yer almaktadır. İğneada açıklarında birçok gemi batığı yer almaktadır. 

5- İğneada'ya bağlı olan liman köy halkının tamamı ve İğneada halkının bir kısmı geçimlerini balıkçılık yaparak geçimlerini sağlamaktadır.

6-  Limandan çıkan balıklar istavrit, hamsi, palamut, çinekop, kalkan, palamut, lüfer, tekir ve mezgittir. Özellikle kalkan balığı ünlüdür. Deniz suyunun temiz olması ve deniz sporlarının elverişli olduğu bir ortamdır.

7- Türkiye kuş varlığını oluşturan 454 kuş türünden yarıya ya¬kını (194 tür) yıl içerisinde İğneada'da görülebilmektedir. Alan çok sayıda su kuşu ve yırtıcı kuşun, özellikle de leylek¬lerin (ak ve kara leylek) sonbahar göçünde geçiş yoludur.

DAHA FAZLA