Iğdır'daki salgın iddiası Meclis'e taşındı

Iğdır'daki salgın iddiası Meclis'e taşındı

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Iğdır'da 350 kişinin kampta tüberküloz salgınına yakalandığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

İleri Haber

Halkların Demokratik Kongresi ve HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit;  Iğdır'da İçişleri Bakanlığı Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezi'nde, 170'i sığınmacı olmak üzere 350 kişinin kampta tüberküloz salgınına yakalandığı iddialarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 'ya soru önergesi iletti.

Sığınmacıların tutulduğu geri gönderme merkezinde temizlik ve güvenlik görevlilerinde aralarında olduğu 170'şi sığınmacı olmak üzere 350 yakın kişinin vereme yakalanma riski taşıdığı iddia edilmişti. Söz konusu sığınma kampında 700- 800 civarında Afganistan ve Pakistan uyruklu sığınmacının olduğu ve bunlardan 200 kişinin kadın ve çocukların oluştuğu ifade edilmişti.

Kampta yetersiz beslenme, temizlik ve hijyen gibi sağlıksız koşullardan kaynaklı tüberküloz salgının yaygın olduğu ve kampta şimdiye kadar tüberküloz hastalığına yakalananların sayısını 100'ü aştığı ve durumu kötüleşen bazı hastaların ise Ankara'ya sevk edildiği ileri sürülmüştü.

Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği önergede yer alan sorular şu şekilde:

1- Iğdır'da sığınmacıların tutulduğu geri gönderme merkezinde tüberküloz salgını olduğu iddiaları doğru mudur? Doğruysa kaç kişi salgına yakalanmıştır? Salgına yakalananların kaçı sığınmacı kaçı görevli personeldir?

2- Tüberküloz hastalığına yakalananların tedavileri yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa nerelerde ve ne şekilde yapılmaktadır?

3- Tüberküloza yakalananlardan yaşamını yitiren var mıdır? Varsa bunlar kaç kişidir? Uyruk, yaş ve cinsiyetleri nedir?

4- Sığınmacıların tutulduğu kampta yetersiz beslenme, temizlik ve sağlıksız koşullardan kaynaklı salgının ortaya çıktığı belirtilmektedir? Kampta günde kaç öğün yemek verilmektedir? Sığınmacıların günlük protein ve vitamin ihtiyacı ne şekilde karşılanmaktadır? Yaşa ve cinsiyete göre kalori ayarlaması yapılmakta mıdır?

5- Sığınmacıların tutulduğu kampın fiziksel koşulları ne şekildedir? Kampın kanalizasyon- su gibi alt yapı ve üst yapı sorunu var mıdır?  Kampta günlük temizlik yapılmakta mıdır?

6-Kampta çocuk ve kadınların banyo ve kişisel bakım ihtiyaçları ne şekilde karşılanmaktadır? Hangi periyotlarla sağlık kontrolleri yapılmaktadır?

7- Kampta sağlık görevlileri, sosyolog, rehberlik ve psikolojik danışmanlığı ve tercüman  var mıdır? Varsa bunlar kaç kişidir?

8- Türkiye'deki sığınmacı kaplarında en çok görülen hastalıklar hangileridir? Kamplarda salgın hastalıklara karşı ne gibi önlemler alınmaktadır?

9- Iğdır'da olduğu gibi başka kamplarda da tüberküloz salgını olmuş mudur? Olduysa bu kamplar hangileridir?

10- Sığınmacıların tutulduğu kamplarla ulusal ve ulusalarası heyetler ziyaretlerde bulunmakta mıdır? Bu kamplarda hangi heyetlerin incelemelerde bulunmasına izin verilmektedir? Son 10 yılda kamplarda gözlem ve inceleme yapmak üzere kaç heyete izin verilmiştir?  İzin verilen kamplar hangileridir?

11- Türkiye genelinde toplam kaç sığınmacı kampı vardır? Bunlar nerelerdedir? Toplam kaç sığınmacı bu kamplarda yaşamaktadır? Uyruk, yaş ve cinsiyetleri nedir?

DAHA FAZLA