IFEX'ten 'Tayyipler Alemi' kampanyası

IFEX'ten 'Tayyipler Alemi' kampanyası

IFEX, "Tayyipler Alemi" karikatürü nedeniyle tutuklu yargılanan dört öğrenci ve haklarında soruşturma açılan siyasilerle dayanışmak için karikatürü Twitter'dan paylaşmaya çağırdı.

İfade özgürlüğü savunucularının çatı örgütü olan IFEX (The Initiative for Freedom of Expression) “Tayyipler Alemi'ni paylaşın, Hicvin suç olmadığını Türkiye'ye anlatın” kampanyası başlattı.

Penguen Dergisi’nde yayınlanan “Tayyipler Alemi” karikatürünü Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezuniyetinde taşıyan dört öğrenci “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklu yargılanıyor.

Karikatürü Twitter hesabından paylaşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na soruşturma açıldı. Recep Tayyip Erdoğan, karikatürü paylaşan 72 CHP vekili hakkında da suç duyurusunda bulundu.

ODTÜ öğrencileri ve milletvekillerinin karşılaştığı durumu aktaran IFEX, ifade özgürlüğü savunucularını dayanışma için karikatürü paylaşmaya çağırıyor.

#WORLDOFTAYYİPS

IFEX, kampanya çağrısında siyasi liderlerin hicvedildiği karikatürlerin dünya çapında toplumsal tepkilerin çok önemli bir şekli olarak görüldüğünü belirtiyor ve ekliyor; “Bununlar birlikte Türkiye’de siyasi liderlerin hicvedildiği karikatürler, hükümetin toplumsal eleştiriyi kriminalize etmesinin başka bir yolu.”

Bianet'in haberine göre kampanyaya destek olmak isteyenler “Siyasi lideri hedef alan hiciv ifade özgürlüğüdür. Karikatürü paylaştıkları için tutuklananların yanındayım” yazılı Tweet’i  retweet edebilir, ya da #WorldofTayyips etiketiyle kendi cümlelerini paylaşabilir.

NE OLMUŞTU?

Mahkeme “ifade özgürlüğü” demişti.Öğrencilere soruşturma açılmasına neden olan pankartta, 2005’te Penguen Dergisi'nde yayınlanmış bir karikatür bulunuyordu.

Derginin "Tayyipler Alemi" kapağıyla dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde resmedilmişti. Erdoğan Penguen’e 40 bin liralık manevi tazminat davası açtı ancak Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesince dava, “ifade özgürlüğü” gerekçesiyle reddedildi.

Temmuz ayındaki mezuniyet töreninde pankartı taşıyan dört öğrenci 10 Temmuz’dan beri tutuklu, pankartı bastığı belirtilen bir kişi tutuksuz yargılanıyor. Beş kişi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299. maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1'er yıldan 4'er yıla kadar hapis talebiyle dava açtı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Twitter hesabından paylaştığı “Tayyipler Alemi” karikatürü nedeniyle soruşturma açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tayyipler Alemi” adlı karikatürü sosyal medyada paylaştıkları için 72 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili hakkında suç duyurusu yaptı.