İdlib'de, Suriye ordusu ve TSK arasında çatışma: 3'ü sivil, 5'i asker 8 kişi hayatını kaybetti

İdlib'de, Suriye ordusu ve TSK arasında çatışma: 3'ü sivil, 5'i asker 8 kişi hayatını kaybetti

MSB, İdlib'de yaşanan çatışmada önce 4 askerin hayatını kaybettiği, 9 askerin ise yaralandığı açıklamıştı. Ardından yapılan açıklamada ise ölü sayısının 6'ya yükseldiği duyurulmuştu. Erdoğan ise çatışmada 8 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Güncellendi - 14.05

Suriye ordusunun, Rusya'nın desteği ile cihatçılara karşı operasyon yürüttüğü İdlib'de yaşanan çatışmada 4 Türk askerinin hayatını kaybettiği, 9 askerin ise yaralandığı açıklandı. Saat 13.50'de yapılan açıklamada ise ölü sayısının 6'ya yükseldiği duyuruldu.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırının Suriye ordusu tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ilk açıklaması şu şekilde:

"İdlip'te çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, bulunacakları yerler önceden koordine edilmesine rağmen Rejim unsurları tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1'i ağır 9 silah arkadaşımız yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş ve hedefler tahrip edilmiştir. Gelişmeler takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz."

İKTİDAR CEPHESİNDEN ART ARDA AÇIKLAMALAR

TSK’nin açıklamasının ardından AKP cephesinden de art arda açıklamalar geldi. O açıklamalar ise şöyle:

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Operasyonlarımızı sürdürmekte kararlıyız. "30-35 civarı rejim unsurunun etkisiz hale getirildi. 40'a yakın nokta hedeflerimiz arasında. Fakat noktayı koymak yok, aynı şekilde operasyon devam ediyor.

Rus ilgili makamlarına da “Bizim burada muhatabımız siz değilsiniz, rejimdir. Burada bir önümüzü kesme gibi bir durum olmasın. F-16’larımız da dahil olmak üzere, fırtına toplarımız, obüslerimiz MİT’in belirlediği hedefleri atış altında tutuyor” dedik.

Bu süreçte istediğimiz neticeyi alamazsak ben de muhatabımla meseleyi görüşmek üzere işin ciddiyetini anlatacağız. Arazide gerek Rus gerek bizim generallerimiz var. Görüşmeleri sık sık yaptılar ve yapıyorlar. Bu görüşmelere göre operasyonları sürdürüyoruz.

Karşılığını verdik, misliyle vermeye devam edeceğiz. Bu tarz alçak saldırılarla Türkiye’nin kararlılığını sınayanlar büyük bir hata yaptıklarını anlayacaktır.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: İdlib mutabakatı hilafına yapılan bu saldırıya derhal karşılık verilmiştir. Askerlerimizin kanı yerde kalmayacak, failler hesap verecektir.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: İdlib mutabakatı rejim tarafından bir kere daha ihlal edildi. Rejim bunun karşılığını daha sert şekilde görecektir. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri çatışmaların önlenmesi, terörle mücadele ve sivil halkın korunması için gayret gösterirken rejim terör faaliyeti gerçekleştirmeye devam ediyor. Rejimin bir terör örgütü gibi davranması tüm bölge için tehdittir.

Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri yapılan her saldırıya en ağır bedeli ödetecek güçtedir. Terörle mücadelemiz kararlılıkla sürmektedir. TSK milli çıkarlarımızı ve insani değerleri korumak için insanlık düşmanlarıyla mücadele etmektedir. Milletimizin başı sağ olsun. Kahramanlarımıza rahmet olsun. Bu saldırıyı gerçekleştirenler bunun bedelini ödeyecektir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Şehitlerin kanının yerde kalmayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Silahlı Kuvvetlerimiz karşılık vermeye devam edecek, askerlerimizin kanı yerde kalmayacaktır.

SURİYE İNSAN HAKLARI GÖZLEMEVİ: 6 SURİYE ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib’in Sarakib bölgesinde 6 Suriye ordusu askerinin TSK tarafından gerçekleştirilen bombardımanda öldürüldüğünü aktardı.

Bölgede TSK ve Suriye ordusunun karşılıklı topçu ateşi açtığı ifade edildi.

NEDEN İDLİB?

Suriye’deki savaş ilerledikçe cihatçıların sığınma noktası olan İdlib’i geri almaya yönelik Suriye ordusunun tarafından Rusya’nın da desteğiyle sürdürülen operasyon büyük oranda başarı sağladı. Suriye ordusu ocak ayı sonlarında, stratejik önemdeki M5 karayolunun kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdi. İdlib’in güneyinde elde ettiği mevzileri koruyan ordu birlikleri, yine ocak ayının sonunda Heyet Tahrir Şam’a bağlı cihatçı grupların elindeki üç yerleşim yerini daha geri aldı.

Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018 tarihinde, İdlib'de gerginliği azaltma bölgesi kurulması için anlaşmaya varmıştı. Soçi Mutabakatı kapsamında ise Türkiye'nin bölgede 12 gözlem noktası bulunuyor. Suriye ordusu, kasım ayı başından itibaren kenti tamamiyle geri almak için operasyonlarını yoğunlaştırdı.

Türkiye ve Rusya’nın arabuluculuğunda 12 Ocak’ta ilan edilen ateşkesin kısa sürmesi sonrasında bölgede yaşayan yüz binlerce kişi, Türkiye sınırına doğru kenti terk etti.

Erdoğan, İdlib'teki duruma ilişkin son açıklamasında Rusya'yı da eleştirerek, "İdlib'de bu bombalamaları vesaire durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadığınız takdirde bizim artık sabrımız tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa biz de bunu yapacağız" mesajını vermişti.

ÖLÜ SAYISI 6'YA YÜKSELDİ 

MSB, ikinci açıklamada ise çatışma sonucu yaşamını yitiren asker sayısının 6’ya yükseldiğini bildirdi.

MSB’den yapılan açıklama şöyle:

“İdlib’de çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza Rejim tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı ile gerçekleştirilen saldırıda yaralananlardan bir silah arkadaşımız ile bir sivil personelimiz daha yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Meydana gelen olayda şehit sayımız 6’ya yükselmiştir.

Hâlihazırda meşru müdafaa kapsamında hedefler ateş altına alınmaya devam edilmektedir.

Şehit ve yaralı silah arkadaşlarımızın kanı yerde bırakılmayacak, bu menfur saldırıyı yapanlardan hesap sorulacak ve benzeri saldırılara karşı meşru müdafaa hakkımız en sert şekilde kullanılacaktır.

Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz."

ERDOĞAN: 3’Ü SİVİL, 5’İ ASKER, 8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna ile ikili anlaşmaların imza töreninde konuştu.

Erdoğan konuşmasında İdlip ile ilgili olarak “Bu sabah maalesef rejim güçleri yine İdlib'de hava saldırısına geçti ve 3'ü sivil, 5'i asker 8 kişi şehit oldu” dedi.