İdlib'de son durum

İdlib'de son durum

Suriye ordusunun kuzeye yönelik ilerleyişi hızlanırken, Morik çevresi dahil altı kasaba ile 10’u aşkın tepenin cihatçı teröristlerden kurtarıldığı duyuruldu.

Suriye ordusu, İdlib'i kurtarma yolunda adım adım ilerliyor.

Times gazetesi, Suriye ordusunun önceki gün İdlib’de kuşatma altındaki sivillere “insani koridor” açtığını duyurduktan sonra bazı bölgelerde hava saldırılarını sürdürdüğünü iddia etti. Bu arada Rusya, son iki günde cihatçı teröristlerin saldırılarında 23 Suriye askerinin öldüğünü belirtti.

Suriye’de İdlib ve Hama’daki operasyonları sonucunda pek çok bölgenin Rusya destekli Şam güçlerinin eline geçmesiyle Morik kasabasında Türk askerlerinin kontrolünde olan 9 No’lu gözlem noktasının Suriye ordusunun kuşatması altında kaldığı duyuruldu. Cihatçı terör örgütlerine yakın yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin ve Suriye devlet televizyonunun aktardığına göre, Suriye ordusunun bu bölgede bulunan diğer kasaba ve köyleri ele geçirmesiyle Fırat Kalkanı harekâtının üçüncü yıldönümünde Türk gözlem noktasının etrafı sarılmış oldu. Gözlemevi, “Türk askerleri için tek çıkış yolunun Şam hükümeti ve müttefiki Rusya’nın kontrolünde bulunan bölgeler olduğunu” aktardı.

CENTCOM'DAN AÇIKLAMA

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) akşam saatlerinde twitter üzerinden, ABD ve Türkiye savunma bakanlarının Suriye’nin kuzeydoğusundaki güvenlik konusunda telefon görüşmelerinin ardından, SDG’nin bölgede bazı askeri tahkimatlarını önceki gün yıktığını duyurdu.

ABD ile Türkiye arasında Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” planlarına yönelik tartışmalar sürerken Washington cephesinden yeni bir çıkış geldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) akşam saatlerinde twitter üzerinden, ABD ve Türkiye savunma bakanlarının Suriye’nin kuzeydoğusundaki güvenlik konusunda telefon görüşmelerinin ardından, YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG’nin bölgede bazı askeri tahkimatlarını önceki gün yıktığını duyurdu. Açıklamada, bunun “SDG'nin güvenlik mekanizmasının uygulanmasına olan bağlılığını gösterdiği” savunuldu.