İdlib Operasyonunun Ayrıntıları Sızdı

İdlib Operasyonunun Ayrıntıları Sızdı

Suriye yönetimine yakın bir kaynak, Türkiye sınırındaki İdlib'e planlanan operasyonun ayrıntılarını açıkladı. Aşamalı bir harekât planlandığını söyleyen yetkili, "Son rötuşlar yapılıyor" dedi.

Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki İdlib’e her an operasyon başlatması beklenirken, Şam yönetimine yakın bir kaynak nasıl bir müdahale planladıklarını anlattı. Reuters’a konuşan yetkili, silahlı isyancıların elindeki son bölge olan İdlib’e aşamalı olarak müdahale edeceklerini söyledi.

İKİ KRİTİK YOLUN GERİ ALINMASI HEDEFLENİYOR

Kaynak, ilk aşamada İdlib kent merkezine girilmeyeceğini, vilayetin güney ve batısında silahlı isyancıların elinde bulunan mevzilerin hedef alınacağını söyledi. Buna göre ilk aşama, İdlib’in batısındaki Cisr el Şuğur ve el Gab ovasının yanı sıra güneydeki Latamenah, Han Şeyhun ve Maarat el Numan’ı kapsayacak. Bu bölgelerin Suriye ordusuna geçmesi, Halep’ten Hama ile Lazkiye’ye giden ve savaş öncesinde ülkenin en önemli iki otobanı olan yolların da yeniden Suriye yönetiminin kontrolüne girmesi anlamına geliyor.

'SON RÖTUŞLAR YAPILIYOR’

Reuters’a konuşan yetkili, operasyon sırasında isyancıların dikkat dağıtmasının engellenmesi için Halep’in batı kısmındaki askerlere ek kuvvet gönderileceğini söyledi. “İlk aşamanın son rötuşları önümüzdeki saatlerde tamamlanacak” diyen yetkili, operasyonun ne zaman başlayacağına dair bilgi vermedi.  Reuters’ın kaynağı, harekât konusunda Rusya, Türkiye ve İran arasındaki müzakerelerin de devam ettiğini ekledi.

İdlib operasyonu öncesinde, Rusya da Akdeniz’de kapsamlı bir tatbikat düzenleyeceğini duyurmuştu. Rusya ile Suriye aynı zamanda, silahlı isyancıların sahte bir kimyasal silah saldırısıyla bir Amerikan müdahalesini kışkırtmayı planladığını savunuyor.