İdam cezası vermediği için sürülen hakim yaşamını yitirdi

İdam cezası vermediği için sürülen hakim yaşamını yitirdi

12 Mart döneminde hiç idam kararı vermediği için mahkemesi lağvedilen hakim, yaşamını yitirdi.

12 Mart döneminde İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde görev yapan ve hiç idam kararı vermediği için mahkemesi lağvedilip, Erzurum’a sürülen hakim Remzi Şirin 95 yaşında yaşamını yitirdi.

Şirin, yarın (Salı) Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Şirin; Sarp Kuray, Ali Kırca, İrfan Solmazer, Atilla Sarp’ın da yer aldığı, 67'si hakkında idam cezası istenen 83 denizci subayın yargılandığı davada beraat kararı vermiş ve bu yüzden mahkemesi lağvedilmişti.

‘O CİHAN TEK BAŞINA SİZİN KOLORDUYU TESLİM ALIR’

Şirin, 1972’de Kızıldere’de katledilen devrimciler için şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yazık oldu o çocuklara. Çok yürekli delikanlılardı. Bir gün bir komutan arkadaşımla sohbet ederken söz Cihan Alptekin’e geldi. Ben Cihan Alptekin’in çok yürekli bir delikanlı olduğunu söyleyince arkadaşım itiraz etti. Ben de ona ‘O Cihan var ya tek başına sizin kolorduyu teslim alır’ dediğimde kızmış, ‘Hangi silahla teslim alacak kolorduyu?’ diye sormuştu. ‘Belki silahı yok ama ciğer var onda ciğer’ demiştim. Kızıldere’de Ömer Ayna ile birlikte öldürüldüklerini haber aldığımda çok üzüldüm.”

Şirin ayrıca Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamı hakkında da şöyle konuşmuştu:

“Konya'da adli müşavir olarak görev yaptığım günlerde caddede bir genç yanıma geldi, ‘Affedersiniz, siz Remzi Şi­rin misiniz?’ diye sordu. ‘Evet’ dedim. Genç şöyle dedi: ‘Eğer, Deniz Gezmiş ve arkadaşları İs­tanbul'da yakalansalardı, belki de sizin mahkemede yargılanacaklar­dı ve idam edilmeyeceklerdi...’ Ben de ‘Evet’ dedim, "Ben bu­güne kadar kalem kırmadım."