İcra dosyası sayısı 25 milyona yaklaştı

İcra dosyası sayısı 25 milyona yaklaştı

İcra dosyası sayısı 2021 sonunda 22,5 milyondu.

Ekonomiye ilişkin verileri paylaşan CHP Milletvekili Gürsel Tekin, yıl sonu itibarıyla icra dosyası sayısının 25 milyona yaklaştığını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ekonomiye ilişkin verileri paylaştı. Yurttaşların içinde bulunduğu ekonomik kriz verilere de yansırken, Tekin, "2021 sonunda 22 milyon 500 bin olan icra dosyası sayısı, yıl sonu itibarıyla 25 milyona yaklaştı. 1 Ocak’tan bu yana icra dosyası sayısı 2,5 milyondan fazla arttı. Günlük icra dosyası sayısı ortalama 7 bin civarı" bilgisini paylaştı.

Evrensel'in aktardığına göre borçların katlanarak artmaya devam ettiğini kaydeden Tekin, en borçlu şehirlerin İstanbul, Ankara ve İzmir olarak sıralandığını, Türkiye’de toplam kredilerin yüzde 79’unu ticari kredilerin, yüzde 21’ini bireysel kredilerin oluşturduğunu belirtti.

'KREDİ VE KREDİ KARTI BORÇLARI BİR TRİLYON 456 MİLYAR TL'YE ÇIKTI'

"2023'e sefaletle giriyoruz" diyen CHP'li Tekin, şu rakamları açıkladı:

"Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kayıtlarına göre Türkiye’de 35 milyon civarında kredi müşterisi olduğunu biliniyor. BDDK verilerine göre toplam bireysel krediler ve kredi kartları borcu ise sene başından bu yana 982 milyar TL'den bir trilyon 456 milyar TL'ye çıktı. Geçtiğimiz yılın son verileri ile 2022 yılının güncel verileri karşılaştırıldığında, TL bazında 197 milyar TL olan kredi kartı borçları bu yıl 392 milyar TL seviyesine gelmiş. Bu, 2 katlık bir artış anlamına geliyor.

'VARLIK YÖNETİMİ ŞİRKETLERİNE SATILAN BORÇ 50 MİLYAR TL'

Bankaların, tahsil edemedikleri için takibe aldıkları ancak daha sonra da varlık yönetim şirketlerine sattıkları alacaklarından kaynaklanan vatandaşın borcu Aralık 2022 sonu itibarıyla 50 milyar TL'ye ulaşmış durumda.

Vatandaşın TOKİ’ye olan konut kredisi borçlarının 28 milyar TL'yi aşmış durumda.

2022’in ilk 11 ayında iflas eden şirket ve ticari işletme sayısı 100 bin rakamını çoktan aştı.

'ÇİFTÇİLERİN BANKALARA KISA VADELİ BORCU 165 MİLYAR TL CİVARINDA'

Çiftçimizin, Tarım Kredi Kooperatifi borçları hariç sadece bankalara olan kısa vadeli borç miktarı yaklaşık 165 milyar TL civarında. Tarım Kredi Kooperatifine olan borcu ise 16 milyar TL'ye ulaştı.

KOBİ'lerin 2022 yılı sonuna gelindiğinde bankalara olan borçları bir trilyon TL rakamını fazlasıyla geçti. 300 binden fazla KOBİ bankaların takibinde bulunuyor.

ENERJİ FATURALARI

Bağımsız kuruluşların verilerine göre; 2022’nin ilk 11 ayında 3 milyon 500 bin elektrik faturası, 750 bin doğal gaz faturası ödenmediği için bu abonelere geçici olarak kesinti uygulandı. Aynı dönemde 85 bin elektrik abonesi ile 160 bin doğal gaz abonesinin faturalarını ödeyemediği için haklarında yasal işlem başlatıldı.

Geniş tanımlı işsiz sayısının 12 milyona, 'ümitsiz işsiz' sayısının ise 2,5 milyona yaklaştığı biliniyor."

DAHA FAZLA