İçki satışını engellemek uğruna belediye başkanlarına haber dahi vermeden 'korsan' karar çıkartmışlar!

İçki satışını engellemek uğruna belediye başkanlarına haber dahi vermeden 'korsan' karar çıkartmışlar!

İçişleri Bakanlığı'nın 'tam kapanma' genelgesinde yer almayan alkollü içki satışı yasağı, valilikler eliyle yasaklandı. Yasaklama kararı alınırken İl Hıfzıssıhha Kurulları'nda yer alan belediye başkanlarına haber dahi verilmediği ortaya çıktı.

'Tam kapanma' kararı alınmasının ardından, genelgede yer almamasına rağmen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, alkollü içki satışının yasak olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın ardından birçok ilin valiliği tarafından İl Hıfzısıhha Kurulu kararı çıkarılarak alkollü içki satışı 'tam kapanma' sürecinin sonuna kadar yasaklandı ancak karar alınırken İl Hıfzıssıhha Kurulları'nda oy hakkı bulunan belediye başkanlarına haber dahi verilmeden 'korsan' karar çıkartıldığı ortaya çıktı.

Avukat Ali Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, "Belediye başkanlarına danışmadan, bir toplantı bile yapmadan bu kurullardan oybirliği ile karar yazdırıp yayınladılar. Bu karara dayanarak esnafın alkol satışını zorla engellediler" dedi.

Yasaklama kararının tüm illerin Hıfzıssıhha Kurullarında alınmadığına dikkat çeken Gül, "Anladığım kadarıyla İçişleri Bakanı'na daha yakın isimler apar topar gelen talimatla bir temel hak ve hürriyeti yasaklamışlar. Alkol satışını kanunla bile yasaklayamazsınız diyorduk, adamlar sahte belgeyle yasaklamışlar" ifadelerini kullanarak, "Dava hazırlığı için bunları kontrol etmesek bu skandalı ortaya çıkartamayacaktık. Hala bir açıklama yapmayan belediyeler var, umuyorum ki onlar da imzalamamıştır. Fakat onlardan açıklama bekliyoruz, suç duyurularının temeli bu açıklamalar olacak" dedi.

İzmir, Bolu, Antalya ve Aydın illerinin belediye başkanları, şu ana kadar alkollü içki satışının yasaklanması kararına imza atmadığını açıklayan belediye başkanları arasında yer alıyor.

BELEDİYE BAŞKANI YALANLAYINCA, VALİLİK SİTEDEN KALDIRDI

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, "Ne ben ne de kurumumuzdan bir arkadaşım böyle bir karara imza atmadı" diyerek, kararın oy birliği ile alındığını söyleyen Valiliği yalanladı. Oy birliği ile alındığı iddia edilen kararda, Kırklareli Belediye Başkanı CHP'li Siyam Kesimoğlu'na vekalet eden Belediye Başkan vekili Arda Kolcular'ın "İmzadan imtina ediyorum" diyerek imza atmadığı ortaya çıktı.

Bunun üzerine Kırklareli Valiliği, söz konusu kararı da internet sitesinden kaldırıldı. Daha önce ulaşılabilen karara artık Valiliğin internet sitesinden ulaşılamıyor. 

Aydın İl Hıfzısıhha Kurulu'nda oy birliğiyle alındığı açıklanan 2021/25 sayılı kararda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu'nun imzası bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YALANLADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "İzmir İl Hıfzısıhha Kurulu'nda oy birliğiyle alındığı açıklanan 2021/28 sayılı kararda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer'in imzası bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadeleri kullanıldı.

BOLU VE AYDIN'DA DA YALANLAMA

İzmir'in ardından Bolu ve Aydın illerinin belediyelerinden de kararın oy birliğiyle alındığına dair yalanlama geldi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Twitter hesabından şu açıklama yapıldı:

"Aydın İl Hıfzısıhha Kurulu'nda oy birliğiyle alındığı açıklanan 2021/25 sayılı kararda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu'nun imzası bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız."

DW Türkçe muhabiri Batu Öztürk Twitter'dan yaptığı paylaşımda ise, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın  “Öyle bir karara imza atmadım. Kararı gönderecekmiş Vali Bey. Ben şerh koyacağım” ifadelerini kullandığını aktardı.