İçişleri Bakanlığı'ndan Ekrem İmamoğlu’na bir inceleme daha

İçişleri Bakanlığı'ndan Ekrem İmamoğlu’na bir inceleme daha

İBB'nin pandemiyle mücadele için aldığı dezenfektanlara ilişkin İçişleri Bakanlığı, '‘ihalede devletin zarara uğratıldığı’' iddiasıyla Ekrem İmamoğlu hakkında ön inceleme başlattı.

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) dezenfektan alımında ‘ihalede devletin zarara uğratıldığı’ iddiasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ön inceleme başlattı.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre İBB, ihale yasası kapsamında 19 Mart 2020 tarihinde NHP İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nden 15 bin litre dezenfektan aldı. ‘İhalede usulsüz işlem yapılarak kamu zararına sebebiyet verildiği’ iddiasıyla İmamoğlu hakkında ön inceleme başlatıldığı, İmamoğlu’ndan savunma istendiği belirtildi.

Daha önce Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde ‘ellerini arkadan bağlayarak yürümesi’ ve yerlerine kayyum atanan Diyarbakır, Mardin ve Kayapınar belediye başkanlarıyla bir araya gelmesi nedeniyle İmamoğlu hakkında ön inceleme başlatılmıştı. İçişleri Bakanlığı, İmamoğlu hakkında ‘görevden uzaklaştırılan HDP’li belediye başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü ve Fatih Sultan Mehmet’in türbesine saygısızlık yaptığı’ iddialarıyla ilgili soruşturma izni vermemişti.

DANIŞTAY'IN KARARI GÖZ ARDI EDİLDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ön inceleme başlatılırken, Danıştay kararının da göz ardı edildiği kaydedildi.. Belediye başkanlarının harcama ve ihale yetkilisi sıfatlarının bulunmadığına dair Danıştay 1. Dairesi'nin kararında, “Bu yetkiler ve sorumluluklar belediyelerde birim amirlerine; büyükşehirlerde memur statüsündeki daire başkanlarına, diğer belediyelerde müdürlere verildiğinden, belediye başkanlarının ihale iş ve işlemleriyle ilgili konularda herhangi bir görevi bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.