İçişleri 'Bakan'lığı yine işine bakmıyor: AYM ile 'ışık'lı atışma

İçişleri 'Bakan'lığı yine işine bakmıyor: AYM ile 'ışık'lı atışma

AYM Üyesi Engin Yıldırım, Twitter hesabından AYM binası görseliyle "Işıklar yanıyor" notunu paylaştı. Ardından İçişleri Bakanlığı hesabından yapılan paylaşımla Yıldırım'a cevap verildi.

İleri Haber

AYM Üyesi Engin Yıldırım’ın sosyal medya hesabından yaptığı “Işıklar yanıyor” paylaşımına İçişleri Bakanlığı hesabından “Işıklarımız hiç sönmedi” yanıtı geldi.  Yıldırım’ın paylaşımı “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında verilen 'yeniden yargılama' kararını tanımamasına gönderme” olarak yorumlanırken, İçişleri Bakanlığı’nın paylaşımı dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım, Twitter hesabından AYM binası görseliyle "Işıklar yanıyor" notunu paylaştı. Yıldırım’ın bu paylaşımının, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında AYM'nin verdiği 'yeniden yargılama' kararını tanımamasının üzerine gelmesi dikkat çekti.

Yıldırım, daha sonra “‘Işıklar yanıyor’ derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil” notuyla bir paylaşım daha yaptı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN YANIT

Ancak en az Yıldırım’ın paylaşımı kadar dikkat çeken başka bir paylaşım da İçişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapıldı. Bu paylaşımda ise Bakanlık binası görseliyle, “Işıklarımız hiç sönmedi” paylaşımı geldi.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı bir açıklamada, "Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez" hükmünü AYM'nin iptal etmesini eleştirerek AYM Başkanı Zühtü Arslan'a "Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı'na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım. Sen var mısın?" diye tepki göstermişti.

AYM Başkanı Arslan ise 23 Eylül’de yaptığı bir açıklamada isim vermeden Soylu'ya seslenerek "Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir" yanıtını vermişti.

AYM'nin ihlal kararları arasında “ifade özgürlüğü” şikâyetlerinin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Arslan, "Terörle mücadele tarihinde demokratik devletlerin zaman zaman düştükleri bir tuzak vardır. Bazen hukuku bir kenara bırakarak ya da bir süre askıya alarak mücadele etme zorunluluğundan bahsedilir. Aslında bu, tam da teröristlerin istediği şeydir. Hukuku ayak bağı olarak gören bir anlayış ve uygulamanın, verilen haklı mücadeleye gölge düşürebileceği ve uzun vadede ağır maliyetlere yol açabileceği bilinmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

Soylu, daha sonra katıldığı bir televizyon programında, "AYM Başkanı, Polis Akademisi Başkanı'ydı. Aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41'ini FETÖ'den ben ihraç ettim" derken, "İlmin kibrine kapılmayın. Türk yargısı büyük bir sınav veriyor" diye konuşmuştu.