İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Kadıgil, Soylu'ya 'Duvar' kitabını hediye etti

İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Kadıgil, Soylu'ya 'Duvar' kitabını hediye etti

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki İçişleri Bakanlığı 2022 bütçesi görüşmelerinde TİP'li Sera Kadıgil, Süleyman Soylu'ya ¨Duvar¨ kitabını hediye etti.

İleri Haber

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmelerinin komisyon aşaması bu hafta tamamlanıyor. 

Bugün, İçişleri Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kurumlardan Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün 2022 yılı bütçeleri görüşülecek.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı kurumların bütçesi, 2015 yılında 29 milyar 291 milyon 246 bin TL iken geride kalan 7 yılda yüzde 300 artışla 117 milyar 457 milyon 299 bin TL olmuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir konuşma yaptı. 

Konuşma sırasında CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Soylu arasında gerginlik yaşandı.

Edinilen bilgiye göre, Soylu konuştuğu sırada Özkaç'a "Neden sırıtarak dinliyorsun?" dedi. Soylu'nun çıkışının ardından yaşanan tartışma sonrası oturuma ara verildi.

TİP SOYLU'YU 'DUVAR'LA KARŞILADI

Öte yandan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekilleri, parti gruplarına ve Süleyman Soylu'ya, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddia, ifşa ve itirafları ile "mafya-devlet-siyaset" ilişkilerine ilişkin, İstanbul Milletvekilli ve gazeteci Ahmet Şık ile gazeteciler Bahadır Özgür, Ertuğrul Mavioğlu, Hakkı Özdal ve Timur Soykan tarafından hazırlanan Türkiye İşçi Partisi araştırma raporu "Duvar"ı verdi.

Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Soylu’ya kitabı verirken “Sayın Bakan malum diğer partiler gibi uzun uzun söz hakkı verilmiyor bize. Biz de tüm iddiaları yazılı olarak derlediğimiz “Duvar” size de hediye ediyoruz. Belki bu vesileyle bir soruşturma açılır” ifadelerini kullandı. 

SOYLU KOMİSYONA HESAP VERMEDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı sunumun ardından muhalefetin sözlerini dinlemeden komisyonu terk etti.

'İÇİNDE BİLMEDİKLERİ BİR ŞEY YOK AMA...'

TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Süleyman Soylu'nun komisyonu terk etmesinin ardından verilen ara sırasında TELE1 ekranlarında yayınlanan Zeynel Lüle'nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına bağlandı.

Komisyon açılışı sırasında Süleyman Soylu'ya TİP'in araştırma raporu "Duvar"ı verdiklerini belirten Kadıgil, "TİP'in Sedat Peker'in iddialarıyla ilgili hazırladığı raporlar yayınladı. Ahmet Şık başta olmak üzere birbirinden değerli gazeteciler çalıştı. Ancak açılan tek bir soruşturma yok. Biz de kitabı aldık yanımıza başta sayın bakan olmak üzere tüm üyelere takdim ettik. Belki böyle derli toplu önlerinde durursa soruşturma açmaya yüreği olacak bir insan denk gelir. Gerçi içinde bilmedikleri bir şey yok ama olsun..." dedi.

AHMET ŞIK'TAN SOYLU'YA SORU BOMBARDIMANI

TİP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu soru bombardımanına tuttu. 

"Son 6 aydır, organize suç örgütü lideri Sedat Peker, bir takım ifşa ve itiraflarda bulunuyor. Kamuoyunun - AKP-MHP seçmeni de dahil - merak ettiği sorular var. Ben herhangi bir konuşma yapmadan o soruları yönelteceğim. Umarım Bakan bey bu sorulara yanıt verir" diyen Şık'ın, Peker'in iddia ve ifşalarına ilişkin Soylu'ya yönelttiği sorular şu şekilde:

"Sedat Peker’in dile getirdiği ve sizin talimatınızla Balat’a kalaşnikof silah dağıtıldığı iddialarıyla ilgili bir soruşturma açıldı mı? Yasadışı silah dağıtımında görev aldığı söylenen partiniz yöneticileri Taha Ayhan ve Abdülsebur Soğanlı’ye bu talimatı siz mi verdiniz? İddialara konu silahlar kimlere hangi gerekçeyle dağıtıldı? Olayın tanığı Ahmet Onay’ın Peker’i doğrulayan açılamaları sonrasında İçişleri Bakanlığı kadrosundaki görevine son verilmesinin nedeni nedir?

Sedat Peker’in 2015 Ocak ayında koruma tahsis edilmesiyle ilgili talebi oybirliğiyle reddedildikten sonra bu karar neden ve kimlerin talimatıyla değişti?

Peker’e resmî koruma sizin bakanlığınızdan önce verildi ancak 2016, 17, 18 ve 19’da süre uzatımı talebi yapıldığında İçişleri Bakanı sizdiniz. Bir mafya liderinin koruma kararının uzatımına neden onay verdiniz? Koruma kararı çıkartıldığı ve uzatıldığı dönemlerde Peker hakkında yürüyen herhangi bir soruşturma var mıdır?

Bugün ‘mafya pisliği’ dediğiniz Sedat Peker, ‘oluk oluk kanlarınızı akıtacağız’ diyerek, şehir şehir ‘AK Parti’ye oy toplamak’ amacıyla miting yapıp tehditler savururken hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? 

9 Haziran 2020’de Kolombiya’da Türkiye’ye gönderilmek üzere yakalanan yaklaşık 5 ton kokainle ilgili açılan bir soruşturma, hakkında işlem yürtülen birileri var mıdır? Alıcısı kimlerdi? 

15 Temmuz gecesi TRT binasının önünde iken yanınızda bulunan kuzeniniz Sadık Soylu'nun cep telefonuyla uyuşturucu ticareti ve organize suç örgütü faaliyetlerinden haklarında kayıtlar bulunan mafya mensupları Ayhan Bora Kaplan, İsmail Altınok ve Levent Çiçek’le görüştünüz mü? Adamları ve silahlarıyla birlikte TRT önüne çağırdınız mı? Polisin Teknik takibinde olan bu kişilerle yaptığnız telefon konuşmalarının dinleme kayıtları Ankara Adliyesi'ndeki adli emanet bölümünde dururken neden herhangi bir soruşturma açılmamaktadır? Faaliyetlerini önlemekle sorumlu olduğunuz bu kişilerle siz nereden tanışıyorsunuz? 

Sezgin Baran Kokrmaz’ı İçişleri Bakanlığı’na çağırtıp İnan Kıraç’la aralarındaki alacak verecek meselesine dahil olduğunuz doğru mu? Doğruysa bu sürece neden ve kimlerin talimatıyla dahil oldunuz? Sezgin Baran Korkmaz hakkında soruşturma açtırtacağınızı söyleyip kaçmasını söylediğiniz yönündeki iddialar doğru mu? 

Veyis Ateş’in Sezgin Baran Korkmaz adına 10 milyon euro rüşvet istediği klikle ilgili bilginiz veya bu kliğe herhangi bir dahliniz var mı? 

Ergenekon soruşturmaları sırasında Gülen çetesi içinde yer alan şimdinin firari savcısı Zekeriya Öz’e ‘Milletim adına, çocuklarım adına, geleceğim adına müteşekkirim’ dediğinizi biliyoruz. Öz'ün bağlı olduğu Gülen Cemaati, DP Genel Başkanlığı seçimi sırasında sizi destekledi mi? 

2010’daki Anayasa değişikliği sırasında yürüttüğünüz ‘Evet’ kampanyaları için bazı şehirlerdeki organizasyonların masrafı için Fethullah Gülen’in en yakın halkası içinde bulunan Barbaros Kocakurt’un onayıyla size para verildiği iddiası doğru mu? 

Referandum dönemindeki katkılarızdan ötürü takdirlerini kabul etmek üzere Pensilvanya’ya gidip Fethullah Gülen’le görüştünüz mü? 

Akrabası Reşat Hacıfazlıoğlu üzerinden siyasi faaliyerlerde bulunmak için rekabet içinde olduğunuz Mehmet Ağar’a karşı Peker’den yardım aldığınız iddiaları doğru mu? 

Peker’in adamı olarak poliste mafya faaliyetlerinden kaydı bulunan Erdal Aras’ı, DP’nin genel başkanı olmanız ardından neden MKYK üyesi yaptınız?

İstifa etme girişiminiz sırasında bir gün öncesinden robot hesaplardan iletiler hazırlanmasında ve yürütülen sosyal medya kampanyalarında Sedat Peker ve danışmanı Emre Olur’un katkıları olduğu iddiaları doğru mu? 

Haklarında yakalama kararı olan tanıdıklarınız Hızır ve Osman Kaptan’ın gözaltına alınmasından sonra serbest bıraktırmaya çalışmanız yönündeki açıkça suç teşkil eden iddialarla ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmekte midir? Aranızda siyasi rekabet ve husumet olduğu bilinen dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’la bu konu nedeniyle giriştiğiniz güç savaşında oluşan baskılara dayanamayan Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın intihar etmesi nedeniyle vicdanınız rahat mı?

Size yakınlığıyla bilinen  kişiler ile partinizin Trabzon’daki kadrolarında görev yapan kişilerin KPSS sınavlarına girmeden İçişleri Bakanlığı kadrolarına alındığı yönündeki iddialar doğru mu? Değilse bu iddiaların çürütülmesi adına herhangi bir adım attınız mı? 

İYİ Parti Sosyal Medya Direktörü Kerim Çoraklık’a yönelik kumpasta görev alan Emre Olur, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı yöneticilerinin talebi üzerine bu tezgahta görev aldığını söyledi. Bu kumpasla ilgili idari soruşturma var mı? Emre Olur’un, EGM’nin bazı yazılım işlerini de almasını sağlayan ve karşılığında rüşvet aldığı iddia edilen “Başkomiser K.” kimdir? 

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na sosyal medya izlemek ve bazı faaliyetlerde bulunmaları için “sivil memur kadrosu” adı altında kimleri aldınız? Sadece Emniyet personelinin giriş izni olan bilgi ve evraka erişebilme olanağını sivil kişilere tanımak mevzuat ve yasalara uygun mudur? Emniyet içerisine kadrolu troll almanızı nasıl açıklayacaksınız?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ı takip ettirdiğiniz doğru mu? 

Nadir Salifov’un deport kararını uygulatmayan kişi Mehmet agar mı? Bu iddialara ilişkin herhangi bir Soruşturma açtırdınız mı?

Bataklık operasyonunda adları geçen Çetin Gören ve çetenin yöneticisi olmakla suçlanan Cemal Deniz Sahan’a silah taşıma ruhsatı veren, halen Sakarya Valisi olan dönemin Elâzığ Valisi Oktay Çetin Kaldırım hakkında soruşturma açıldı mı?

Bataklık operasyonunun şüphelilerinden Nevzat Kaya’nın soruşturmadan çıkarılması için oğlunuz aracılığıyla rüşvet istediğiniz yönündeki iddialar doğru mu? Kaya’nın kullandığı arabanın plakasının oğlunuz Engin Soylu adına kaydedilerek trafikte ayrıcalıklı hale getirildiği doğru mu?

Esenyurt’ta faaliyet gösteren müteahhit kardeşler Yüksel Özyurt ve Orhan Özyurt kardeşlerin şirketlerinin gizli ortağı ve kasaları olduğunuz iddiaları doğru mu?

'10 bin dolar alan siyasetçi kim?' tartışması var. Sürekli soruluyor. Bilinen ismi hatırlatalım; Metin Külünk müdür bu kişi? Hazır buradasınız lütfen yanın verin."

 

ERKAN BAŞ: SOYLU'NUN  BAKINCA 'AAA BENMİŞİM' DİYECEĞİ BİR KİTAP

Halk TV'de İpek Özbey'in programında Duvar ile ilgili açıklamalarda bulunan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise şunları söyledi: 

"Yarın öbür gün bugünkü iktidar, işlediği suçlarla ilgili mutlaka halka hesap verecek. Mutlaka bağımsız yargı tarafından hesabı sorulacak. İnanıyoruz ki bugün hazırladığımız bu kitap da gelecekte iktidarın suçları konusunda hazırlanacak iddianamenin bir taslağı. Dolayısıyla birinci mesajımız 'Biz sizi o kadar adil yargılayacağız ki henüz iddianameniz hazırlanmadan bile iddianamenin taslağını size teslim ediyoruz. Buyurun şimdiden savunmanızı hazırlamaya başlayın" demek oldu. İkincisi: Biz Meclis'te grubu olmayan bir partiyiz ve Plan Bütçe Komisyonu'nun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bütün komisyon toplantılarına milletvekili arkadaşlarımız katılmaya çalışıyorlar. Fakat sadece 5 dakika konuşma  hakkımız var. Dolayısıyla sevgili Sera kitabı teslim ederken, 'Maalesef 5 dakika içerisinde anlatamayacağımız pek çok şeyi söylemek istiyorduk. Bunu kitap haline getirdilk. aslında bu komisyonda söyleyeceğimiz sözler olarak da bu kitabı okuyabilirsiniz' demiş olduk. 

"Açıkçası kitapta Soylu'nun bilmediği pek bir şey yok. Zaten okusa "Aaa, kim miş bu yakışıklı? Benmişim diye tepki vereceği bir kitap. Kitapta kendisini bulabilecek. Ama aynı zamanda komisyon üyesi olan diğer milletvekillerine de bu kitabı teslim etmiş olduk. çünkü iktidarın en önemli çabalarından bir tanesi aslında Meclis'i çalıştırmamak. Meclis'i Saray'ın bir noter makamına çevirmek istiyorlar. Fakat biz bunu kabul etmiyoruz".