İçişleri Bakanı Soylu: Çığ felaketinde vefat eden sayımız toplam 29

İçişleri Bakanı Soylu: Çığ felaketinde vefat eden sayımız toplam 29

Van’ın Bahçesaray ilçesinde minibüsün üzerine çığ düştüğü ihbarı üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Arama-kurtarma çalışmalarında kayıp 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine de çığ düştü.

Van'da bir minibüs ve iş makinesinin üzerine çığ düştü. İş makinesi operatörünün çığdan kendi imkanlarıyla çıktığını söyleyen Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Çığ altında kalan minibüste 10-15 kişi bulunduğunu tahmin ediyoruz," dedi. Vali Bilmez, "5 vatandaşımız vefat etti, 2 kişi daha çığ altında olabilir" bilgisini verdi.

Bahçesaray'da çığ altındaki 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine de çığ düştü. Yaralıların olduğu belirtiliyor. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez: "Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü. Kurtarma çalışması başlatıldı" dedi.

İkinci çığ düşmesi haberinin ardından konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Çığ altında kalan ekiplerdeki 25 kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi.

Bahçesaray Belediye Başkanı ise 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı ve ekledi: "Yoğun sis var. Çıkarılanların hayati tehlikesi yok. Bölgede 300 kişilik bir ekip çalışıyordu. 50 kişiden fazla kişi çığ altında."

----------------------------------------------------------------

Van’ın Bahçesaray ilçesinde içinde yolcular olan bir minibüs ve iş makinesinin üzerine çığ düştüğü ihbarı üzerine bölgeye ekipler sevk edildi.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, bölgede yoğun kar ve tipinin etkili olduğunu söyledi.

İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, Karayolları ve jandarma ekiplerinin gönderildiğini aktaran Bilmez, “Bize ilk gelen bilgi o yönde. Van-Bahçesaray karayolunun 33’üncü kilometresinde minibüs ve bir iş makinesinin çığ altında kaldığı ihbarı bize ulaştı. Ekipler bölgeye yönlendirildi. Yoğun kar ve tipi etkili” dedi.

Daha sonra ekiplerin bölgeye ulaştığını açıklayan Mehmet Emin Bilmez, “Çığ altında kalan iş makinesinin operatörü kendi imkanlarıyla çığın altından çıkmış. Sağlık durumu iyi” ifadelerini kullandı.

Çalışmaların sonucunda çığ altında kalan minibüse ulaşıldı ve 5 kişi kurtarıldı. Vali Bilmez, “Çığ altında kalan minibüste 10-15 kişi bulunduğunu tahmin ediyoruz. 5 kişi kurtarıldı” dedi.

Bilmez, son açıklamasında ise 4 kişinin cenazesine ulaşıldığını aktardı. Bilmez, “Şu anda vefat eden 5 vatandaşımız, operatörle birlikte sağ kurtarılan 7 yaralımız var. 2 kişinin daha çığ altında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bölgede çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

SOYLU: 29 ÖLÜ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'ın Bahçesaray ilçesindeki çığ felaketine ilişkin, "Şu ana kadar hem Adli Tıpa intikal eden hem de bizim teyit ve tespit edebildiğimiz vefat eden sayımız toplam 29" dedi.

Çığ bölgesindeki incelemelerinin ardından güzergahtaki Yukarı Narlıca Mahallesi'ne geçen Bakan Soylu, Bahçesaray'da iki çığ felaketinin yaşandığını anımsattı. 

Olay yerinde incelemelerde bulunduğunu, durumu tespit ettiklerini aktaran Soylu, yaptıkları değerlendirmeler sonucu çığ riski nedeniyle bu akşam arama kurtarma çalışmalarını durdurmaya karar verdiklerini söyledi.

Soylu, yeni bir çığ tehlikesinin olabileceği konusunda değerlendirmenin yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Çığ konusunda yetkin, Erzurum'dan arama kurtarma ekibimiz hem de Bitlis ve Muş'tan jandarma arama kurtarma timi intikal etti. Yarın sabah yine genel değerlendirme yapıldıktan sonra arama kurtarmaya başlanacak. Şu ana kadar hem Adli Tıpa intikal eden hem de bizim teyit ve tespit edebildiğimiz vefat eden sayımız toplam 29. Üç kişinin de olay yerinde olduğunu görgü tanıklarına istinaden değerlendiriyoruz. Görgü tanıkları, 3 kişinin olduğunu ve iş makinesinin altında kaldığını söylüyorlar."

"29 evladımız şehit oldu. Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun." diyen Bakan Soylu, "Şu ana kadar isimli teyit edebildiğimiz, Adli Tıp Kurumuna ulaştığını düşündüğümüz çünkü çok sayı geçiyor, yolda olanlarla, hastanelerde olanlarla mükerrerlik söz konusu. Onun için Adli Tıptaki rakamı teyit ediyoruz hem de isimli olarak bizde olan rakamları teyit ediyoruz." dedi.

'YARIN DURUM TESPİTİ YAPILACAK'

Yarın sabah arama kurtarma konusunda durum tespiti yapılacağını, riskler minimize edilerek gerekli adımların atılacağını belirten Soylu, dün gece ekiplerin sıfırın altında 25 derece olan soğuk havada çalışma yürüttüğünü vurguladı. 

Bakan Soylu, açıklamasının ardından mahalleden ayrıldı. 

DAHA FAZLA