İbrahim Kalın: Şam ile doğrudan temas olabilir

İbrahim Kalın: Şam ile doğrudan temas olabilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ‘gerektiğinde’ Şam ile doğrudan temas kurulabileceğini açıkladı. Kalın, istismar suçlarıyla ilgili de “Kimyasal hadım dahil bütün opsiyonlar değerlendirilecektir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın  Saray’da gündeme ilişkin basının sorularını yanıtladı.

Çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarıyla ilgili kimyasal hadım uygulamasının değerlendirilebileceğini söyleyen Kalın, Afrin operasyonuna ilişkin ise Suriye ordusu ile YPG’nin anlaştığı haberlerinin doğru olmadığını savundu.

Kalın'ın açıklamalarından en dikkat çekeni ise "Gerektiğinde Şam ile doğrudan temas kurulabilir" olanıydı.

YALANLADI, ‘GİRMEYE ÇALIŞANLAR OLDU, VURDUK’ DEDİ

Kalın’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘Zeytin Dalı Harekatı’: Afrin ve civarındaki terör unsurları etkisiz hale getirilene kadar devam edecektir. ‘Esad rejimi ile YPG arasında anlaşma imzalandı mı?’ diye haberler çıktı. Biz ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini ifade ettik. Dün yaşanan hadise, Halep civarından gelip Afrin’in güney uçlarına, oradan da şehre gitmeye çalışan 40-50 araçlık konvoyun girme teşebbüsünü gördük, bu topçu atışları ile püskürtüldü. Burada iddia edildiği gibi bir anlaşma söz konusu değil. Anlaşma olsa bile Türkiye olarak bir harekatla ilgili planlarımızı aynı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Rejim veya başka unsurların bu adımlarının çok ciddi sonuçları olacaktır.

İdlib: İdlib'de askeri gözlem noktalarının tesis edilmesi süreci devam ediyor. Bunu 12'ye çıkartacağız. Diplomatik girişimlerimiz de yoğun bir şekilde devam ediyor.

ABD-Türkiye: ABD'nin YPG'ye verdiği desteğin sonlandırılması, Münbiç'ten çıkarılması konusunda beklentimiz çok nettir. PYD ile yapılan işbirliğinin sona erdirilmesi gerekmektedir. FETÖ meselesinde de somut adımlar bekliyoruz. (FETÖ) Bizim bütün talebimiz, hakkında tutuklama kararı, davalar bulunan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ama şu anda Amerika'da bulunan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti'ne iade edilmeleri ve yargının önüne çıkmalarıdır.

Seçim İttifakı: Arkadaşlarımız bugün saat 15.00'te gerekli kanuni düzenlemeyi verecekler. Katılmak isteyen başka aktörler olursa, 'Cumhurun İttifakı', adı üstünde herkese açık. Bütün cumhuru kapsaması arzu edilir.

‘GEREKTİĞİNDE ŞAM İLE DOĞRUDAN TEMAS KURURUZ’

Suriye ile temas olur mu?: Bizim Şam rejimi ile resmi temasımız söz konusu değil. Çatışmasızlık bölgelerini oluşturmak için kurduğumuz bir mekanizma var. Verdiğimiz mesajlar Rusya ve İran üzerinden Şam rejimine iletilmekteydi. Bizim doğrudan resmi temasımız söz konusu değil. Fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır.

'KİMYASAL HADIM KONUŞULACAK'

Kalın, çocuk istismarına ilişkin yaptığı açıklamada ise "Kimyasal hadım dahil bütün opsiyonlar değerlendirilecektir. Mevzuatla ilgili düzenlemelerin yanı sıra toplumsal farkındalığın da önem arz ettiğini ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.