İbiş'ten Cenk Yiğiter'e özel yönetmelik: İhraç edilen 4 kişi kayıt yaptırabilmiş!

İbiş'ten Cenk Yiğiter'e özel yönetmelik: İhraç edilen 4 kişi kayıt yaptırabilmiş!

Barış imzacısı olduğu için ihraç edildiği üniversiteye öğrenci olarak da dönmesi engellenen Cenk Yiğiter ile aynı durumda bulunan dört kişinin üniversiteye kaydının yapıldığı ortaya çıktı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Erkan İbiş’in, akademisyen Cenk Yiğiter’in üniversiteye öğrenci olarak dönmesini kişiye özel yönetmelikle engellediği ortaya çıktı. Yiğiter, kendisiyle aynı durumda olan dört kişinin üniversiteye kaydının yapıldığının belgeleriyle sabit olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden KHK ile ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, aynı üniversitenin iletişim fakültesini kazanmış ancak çıkarılan bir yönetmelik ile üniversiteye kayıt yaptırması engellenmişti. Yiğiter yönetmeliğin iptali için dava açtı.

Ankara İdare Mahkemesi’ne açtığı davada kayıt yapılmaması ve yönetmeliğin kayıt hakkını ortadan kaldıran iki maddesinin iptalini istediklerini ifade eden Yiğiter, “idarenin savunması alınmaksızın yürütmenin durdurulmasını istedik. Çünkü savunma beklenirse, telafisi olmayan sonuçlar doğacak. 16 Eylül’de hazırlık muafiyet sınavı var. Ayrıca, kayıt listeleri ortaya çıktığında kontenjanda kaydımın yapılmaması nedeniyle bir boşluk doğacak ve bir öğrenci yerleştirilecek” dedi.

İHRAÇ EDİLENLER KAYIT YAPTIRDI

Cumhuriyet’ten Dilek Şen’in haberine göre, Cenk Yiğiter’in üniversiteye kayıt yaptırmasını engelleyen yönetmeliğin, aynı durumdaki başka kişilere uygulanmadığı ise CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer tarafından ortaya çıkarıldı. Daha önce KHK ile ihraç edilen bir kişinin 16 Ağustos’ta Ankara Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümüne, başka kişinin ise 17 Ağustos’ta Kalecik Meslek Yüksek Okulu’na kaydı yapıldı. 

Yiğiter, yönetmelikle kendisinin hedef alındığını belirterek, “Yönetmeliğin bana özel uygulanmasının nedeni, öncesinde okula gireceğimi deklare etmem. Okuluma öğrenci olarak dönmem, aynı zamanda protest bir eylem biçimiydi. Rektör Erkan İbiş, ‘Sen bunu yapamazsın’ dedi” diye konuştu.

[ih2]