İBB’ye ait 73 mülkün kirasını AKP’li belediye toplamış!

İBB’ye ait 73 mülkün kirasını AKP’li belediye toplamış!

Sayıştay'ın 2019 İBB raporunda AKP'li Eyüpsultan Belediyesi'nin İBB'ye ait 73 taşınmazın kirasını topladığı ortaya çıktı.

Sayıştay'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019 yılı denetim raporunda, İBB'ye ait bazı taşınmazların AKP'li Eyüpsultan Belediyesi tarafından kiraya verildiği ve kiralarla ecrimisil (işgaliye) bedellerinin de AKP’li ilçe belediyesi tarafından tahsil edildiği ortaya çıktı.

Raporda, mevzuata göre geçerli bir yasal dayanağı olmaksızın belediye taşınmazlarının işgali halinde, işgalcilerden tazminat niteliğinde ecrimisil istenmesi gerektiği belirtilerek ecrimisilin tespit ve tahsilatı ile ilgili yetkinin söz konusu taşınmazların sahibi olan kamu idaresine ait olduğu vurgulandı.

TOPLAM 72 TAŞINMAZ İŞGAL EDİLDİ

Sözcü’den Özlem Güvemli'nin haberine göre yapılan incelemede, mülkiyeti İBB'ye ait olan Eyüpsultan'daki Başak Oto Sanayi Sitesi'nde yer alan 58, Pierre Loti tepesinde yer alan 12 ve Eyüpsultan Belediyesi şirketinin kullanımında 2 adet olmak üzere toplam 72 taşınmazın işgal edildiği, işgal nedeniyle İBB tarafından tahsil edilmesi gereken ecrimisil bedellerinin AKP’li Eyüpsultan Belediyesi tarafından tahsil edildiği tespit edildi.

Mülkiyeti İBB'ye ait olduğu halde 1 adet taşınmazın da Eyüpsultan Belediyesi tarafından çeşitli kişilere kira sözleşmesi karşılığında kullandırıldığı belirlendi. Böylece İBB'ye ait toplam 73 taşınmazın kira ve işgaliye bedelinin mevzuata aykırı şekilde ilçe belediyesince tahsil edildiği ortaya çıktı.

İBB TAHSİLAT İÇİN İŞLEMLERE BAŞLADI

İBB yapılan tespit ile ilgili Sayıştay denetçilerine verdiği yanıtta, ilçe belediyesince tahsil edilen yerlerin kira ve ecrimisil bedellerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsilinin sağlanması için gerekli işlemlerin yapılmaya başlandığını açıkladı. Sayıştay raporunda, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan taşınmazlara ilişkin geçmişe dönük tespitlerin yapılması, ilçe belediyesince tahsil edilen bedellerin büyükşehire belediyesine ödenmesi, tahliye işlemleri yapılıncaya kadar ecrimisil bedellerinin İBB tarafından tahsil edilmesi ve kiraya verme işlemlerinin de yine İBB tarafından yapılması uygun bulundu.