İBB'nin elinden alınan Galata Kulesi'ne restorasyon tahribatı: 'IŞİD'in yaptıklarından farksız'

İBB'nin elinden alınan Galata Kulesi'ne restorasyon tahribatı: 'IŞİD'in yaptıklarından farksız'

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İBB’nin elinden alınan Galata Kulesi'nde restorasyon skandalı yaşandı. Mahir Polat’ın sosyal medyadan duyurduğu videoda, iş makineleriyle kule duvarlarının tahrip edildiği görüldü.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen ve Kültür Bakanlığı tarafından restorasyonu devam eden Galata Kulesi'ndeki çalışmadan görüntüler paylaştı. Görüntülerde iş makineleriyle kulenin tarihi yapısının tahrip edildiği görüldü.

Polat, olayla ilgili olarak “İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” dedi.

Polat ikinci paylaşımında ise, "Galata Kulesi’nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor. Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

İBB SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

İBB Sözcüsü Murat Ongun da sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Ongun, "Galata Kulesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, sosyal medya hesabı Twitter'dan Galata Kulesi'nde 'restorasyon' adı altında başlatılan çalışmaya ilişkin açıklama yaptı.

"Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir" diyen Demircan, "Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında "Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir" diyen Demircan, şöyle devam etti:

"Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır.

Galata Kulesi'nin kısa bir süre içinde İstanbul'un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul'u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekan haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz.

KAFTANCIOĞLU: IŞİD'İN YAPTIKLARINDAN FARKSIZ

Galata Kulesi'ndeki skandal görüntülerin sosyal medyada yayımlanmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da bölgeye geldi.

Burada basın mensuplarına bir açıklama yapan Kaftancıoğlu, "Galata Kulesi'ne yapılanları izleyince, IŞİD'in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm" ifadesini kullandı. Kaftancıoğlu içeriye girmek istediklerini ancak izin verilmediğini söyledi. Galata Kulesi'nin tüm Türkiye hatta dünya tarafından takip edilen kültürel bir miras olduğunu vurgulayan Kaftancıoğlu, "Kentin dokusuna sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. CHP İstanbul İl Başkanı, İBB'nin hukuki süreci başlattığını da sözlerine ekledi.

TOPLUMCU MECLİS: RESTORASYON BİR YIKIM UYGULAMASI İLE DEVAM EDEMEZ!

Öte yandan Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi de konuya ilişkin bir açıklama yaptı. "Galata Kulesi Restorasyonu bir yıkım uygulaması ile devam edemez!" başlığıyla yapılan açıklamada, Galata Kulesi restorasyonundaki müdahalenin ülkedeki kültür varlıklarına bakışın özeti gibi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Geçtiğimiz ay restorasyon çalışmalarının başladığı ve 15 Eylül'de müze olarak açılacağı duyurulan Galata Kulesi'nde, bugün sosyal medyaya yansıyan uygulamaya dair videolar, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2013 yılında giren kültür mirasımıza nasıl müdahale edildiğini gösterdi. Aslında bu müdahale ülkemizdeki kültür varlıklarına bakışında özeti gibi. 


Videoda açık biçimde yığma yapı olan kulenin taş duvarlarında darbeli kırıcılar (hilti) ile duvar kırıldığı görülmektedir. Yığma yapılarda bu tip darbeli kırıcı aletlerin titreşiminin derz boşalmalarına sebep olabileceği, yapıya zarar vereceği bilinmektedir. Bu nedenle sebebi ne olursa olsun restorasyon uygulamalarında özellikle yığma yapılarda bu tip aletlerin kullanılmasından kaçınılmaktadır. Bu uygulama yıkım demektir. 
 
Bugünün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, eskinin Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan yaptığı açıklamada, yapılan bazı uygulamalardan rahatsız olduklarını belirterek olanı açıkça yanıltma yoluna gitmiş, müteahhit uyarıldı demiştir. Ancak yapılan uygulama, Demircan'ın bahsettiği gibi basit bir muhdes (niteliksiz ek) ayrıştırılması, duvardan sıva sökülmesi değil; taş duvarın yaralanması, darbeli kırıcı ile kırım yapılması işidir.
 
Sadece İstanbul'un değil tüm insanlığın kültür mirası olan 1500 yıllık Galata Kulesi'nin restorasyonu böylesi bir yıkım tavrı ile gerçekleştirilemez. Müteahhidin kulağını çektik tavrı ise biricik olan kültür varlıklarımıza yapılacak tüm müdahalelerin hassas ve bilimsel olması gerektiği gerçekliğini hafifsemek anlamına gelmektedir. İBB Kültür Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulduğu söylenmiştir. 

İBB'den alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi'nin şuan uygulanmakta olan restorasyon projesinin dahi Koruma Kurulu tarafından onaylı olmadığı iddialar arasındadır. 
 
Türkiye'de restorasyon uygulamaları müteahhit cumhuriyetinde yandaşların zenginleşmesiyle yapılmakta; bilimsel kurallar, yaklaşımlar, kültür mirası, kentsel bellek, kamusal sorumluluk hiçe sayılmaktadır. Galata Kulesi restorasyonu AKP İstanbul İl Yönetimi'nden Sevilay Tuncer Uludağ'ın sahibi olduğu ES Yapı'ya verilmiş, danışman olarak da Narmanlı Han'ın yıkımının mimarı Sinan Genim seçilmiştir. 
 
Beyoğlu Kültür Yolu olarak pazarlanan; bir kıyı şeridi talanı olan Galataport'tan başlayıp ülkenin en önemli modern mimarlık miraslarından birinin yıkımı üzerine konan Atatürk Kültür Merkezi'nde son bulacak rotanın orta noktasında Galata Kulesi restorasyonu da bir yıkım uygulaması ile devam edemez.
 
Uygulama derhal durdurulmalı, işin servis edildiği firma el çektirilmeli, Galata Kulesi Restorasyon projesinin onayı hakkındaki iddia Koruma Kurulu tarafından yanıtlanmalı, danışmanlar ve tüm sorumlular hakkında işlem yapılmalıdır. 

DAHA FAZLA