İBB’nin el konulan arazisine cami yapılacak

İBB’nin el konulan arazisine cami yapılacak

İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu Vatan Lunapark arazisine cami yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan, ancak İçişleri Bakanlığı tarafından el konulan 40'a yakın yolsuzluk dosyasından birinde yer alan Vatan Caddesi üzerindeki eski Lunapark Gazinosu’nun bulunduğu arazinin imar planlarında AKP'li Fatih Belediyesi tarafından bir kez daha değişiklik yapıldı. Arazinin bir kısmına yapılması düşünülen caminin yeri 4'üncü kez değiştirildi.

Söz konusu plan değişikliği de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı.

Dokuz8’de yer alan habere göre; AKP’li Fatih Belediyesi’nin yaptığı bir plan değişikliğiyle, satılması ve alınmasıyla eski yönetim zamanında İBB’nin büyük zarara uğratıldığı iddia edilen arazi yeniden gündeme geldi. Fatih Belediyesi’nin, Vatan Caddesi üzerinde bulunan ve bir zamanlar ünlü Lunapark Gazinosu’nun bulunduğu arazi ile ilgili hazırladığı yeni plan değişikliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Söz konusu plan değişikliği ile arazide yapılması düşünülen caminin yeri bir kez daha değiştirildi. Caminin yeri, park olarak ayrılan alana kaydırıldı. İstanbul Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda şöyle denildi:

“Bakanlığımızın 28.10.2022 tarihli ve 4878652 sayılı yazısı ile; Fatih Belediye Başkanlığı (Plan ve Proje Müdürlüğü) tarafından hazırlanan İstanbul ili, Fatih İlçesi, Molla Gürani Mahallesi 1844 Ada 15, 16, 17 ve 52 parsellerin bir kısmına ilişkin KUİP-34939651 PİN numaralı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararname'sinin 102/1(k) maddesi ve 3194 sayılı İmar Kanununun 9. maddesi uyarınca 28.10.2022 tarihinde onaylandığı bildirilmiştir. Söz konusu planlar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8/b maddesi gereğince 21.11.2022 tarihinden itibaren bir (1) ay (30 gün) süre ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ilan panosu ile internet sitesinde askıya çıkarılmıştır.”

Söz konusu plan değişikliği incelendiğinde, kayıp camiler listesinde yer alan Simkeş Caminin yeniden yapılması düşünülen konum yeniden değiştirildi. Yaklaşık 10 bin metrekarelik arazinin bin 500 metrekarelik kısmı, cami için yeniden planlandı. Cami alanı, park olarak ayrılan kısmı kaydırıldı. Park ve cami alanları yeniden düzenlendi.

TOPBAŞ’IN DAMADI ÖMER FARUK KAVURMACI

Söz konusu araziyle ilgili şunlar iddia edilmişti:

“İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla AKP dönemine ilişkin başlatılan soruşturmada İBB Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan 40'a yakın yolsuzluk dosyasına, geçen ocak ayında İçişleri Bakanlığı tarafından el konulmuştu. Bu dosyaların en önemlilerinden biri de şubat ayında vefat eden eski İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın FETÖ davasında yargılanan damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ortak iş yaptığı Metal Yapı Konut'tan satın alınan Fatih Vatan Caddesi'ndeki eski lunapark arazisi ile ilgiliydi.

Metal Yapı Konut, 2012'de sahiplerinden 25 milyon liraya satın aldığı 6 bin 400 metrekarelik araziyi, İBB'ye 2017'de KDV dâhil 429 milyon 733 bin liraya satmıştı. Arazi şirketin elindeyken imar düzenlemesi yapılıp araziye konut ve ticaret fonksiyonu verilerek değeri arttırılmıştı. İBB, araziyi satın alınca yine imar değişikliğine gidip araziye Molla Gürani Parkı, cami ve zemin altı otopark yapmaya karar vermişti.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE İBB 106,4 MİLYON DOLAR ZARAR ETTİ

Dosyaya el konulduktan sonra İBB yönetimi tarafından arazinin güncel değerini belirlemek üzere istenen değerleme raporu da çıkmıştı. 11 Şubat 2021 tarihli değerleme raporunda, 4 yıl önce İBB'nin 429,7 milyon liraya satın aldığı arazinin güncel değeri KDV dahil 73 milyon 224 bin 900 lira olarak tespit edildi. Bu ise İBB'nin 356 milyon lira zarar ettiği anlamına geliyor. 2017 yılındaki kura göre arazinin değeri 116 milyon 870 bin 709 dolardı, bugün ise 10 milyon 381 bin dolar civarında. Bu hesaba göre İBB’nin alışverişten 106 milyon 488 bin dolar zarar ettiği bildirildi.

DAHA FAZLA