İBB'den gerici vakıflara tam destek!

İBB'den gerici vakıflara tam destek!

İBB'nin hazırlamış olduğu STK raporundaki ayrıntılar gerici vakıflara yapılan yardımları ortaya çıkarttı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı STK (Sivil Toplum Kuruluşu) raporunda gerici vakıflara yapılan yardımlar ortaya çıktı. 

İBB'nin hazırladığı "STK-Okul-Yurt Faaliyet Raporu"nda iktidara yakınlığıyla öne çıkan vakıflara verilen hizmetler yer alıyor. İçlerinde skandallarla gündeme gelen Ensar, TÜRGEV, TÜGVA, T3, Aziz Mahmut Hüdayi gibi vakıflara yapılan toplam destek 847 milyon 592 bin 858 lira şeklinde ifade ediliyor.

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker'in hazırladığı yazı dizisinde gündeme getirdiği raporda en çok yardımı alan vakıfları sırasıyla 74.3 milyon lirayla TÜGVA, 51.6 milyon lirayla TÜRGEV, 41.4 milyon lirayla AKP'li cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın başkanı olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3); 29.8 milyon lirayla çocuk istismarı ile gündeme gelen Ensar Vakfı, 16.6 milyon lirayla mütevelli heyetinde Bilal Erdoğan'ın bulunduğu Okçular Vakfı oluşturuyor. Okçular Vakfı'nı 16.5 milyon lirayla Ahmet Hamdi Topbaş'ın başkanı olduğu Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı takip ediyor. 

4.4 MİLYON LİRA NAKİT DESTEK

İBB'nin gerici vakıflara desteği ulaşım, malzeme, yeme-içme gibi farklı kalemlere dayanıyor. Raporda dikkat çeken önemli bir detay da, Okçular Vakfı'na yapılan 4.4 milyon liralık nakit destek. Bir diğer önemli detay ise Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı için ödenen 8.3 milyon liralık kira desteği. 

Toker, pazartesi günü yayınladığı rapordan detayları vermeye bugün de devam etti. Toker bugünkü yazısında, AKP'nin "dindar nesil" projesi için yapılan yardımları ve vakıflara yapılan "yardımlar"ın içeriğini ortaya çıkarttı. 

HALKIN PARALARI KİMLERE GİDİYOR?

TÜGVA vakfına yapılan 74.3 milyonluk yardımın içeriğini yeme-içme, bakım-onarım, ulaşım, eğitim materyalleri kalemlerini oluşturan proje bedelleri oluşturuyor. Vakıf, 30.4 milyon liraya mal olan genel merkez binasını da İBB'ye ödetmiş. Çocuk istismarı ile gündeme gelen Ensar Vakfı'nın yalnızca 2018 yılındaki kira bedeli 3.8 milyon liraya ulaşırken, TÜRGEV "bakım-onarım" için 29.8 milyon liralık yardım alıyor. Bilal Erdoğan'ın mütevelli heyetinde yer aldığı Okçular Vakfı ise 5 milyon liralık spor malzemesi yardımıyla öne çıkıyor.

DİNDAR NESİL PROJESİNE TAM DESTEK!

Rapor'da AKP'nin dindar nesil projesi için önemli bir başlık olan "okul çalışmaları" için toplam 270 okula 19.1 milyon liralık "yardım" yapıldığı öne çıkıyor. Bunun yanında, İsviçre Türk Diyanet Vakfı, Gülistan Kuran Kursu, ÇÖLYAK Derneği, KADEM Ümmet Vakfı gibi gerici derneklere yapılan yardımların miktarı 15.6 milyon liraya ulaşıyor.