İBB'den Beyazıt Meydanı açıklaması: Yeni bir talan mı?

İBB'den Beyazıt Meydanı açıklaması: Yeni bir talan mı?

İBB, Beyazıt Meydanı'nda yapılacak olan düzenleme çalışması ile ilgili açıklama yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB); Beyazıt ve Çemberlitaş meydanları çevresinde yapılan çalışmalara dair bilgilendirme yaptı. Bilgilendirmeye göre, İstanbul Üniversitesi tarihi ana kapının önüne seyir basamakları yapılarak, Beyazıt Meydanı ve çevresindeki yollarda turist otobüsleri için cepler yapılacak. Çevredeki tüm otoparklar tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle kaldırılacak.

İBB'nin açıklamasının bazı bölümleri şöyle:

"Beyazıt Meydanındaki standart boyutlarda olmayan granit taş bloklar, yıllar içerisinde aşınmaya uğradığından yüzeylerinin düzeltilmesi için işleme tabi tutulup, başka projelerde tekrar kullanılacaktır.

Ordu caddesinin Laleli Camii ile Beyazıt tramvay istasyonu arasında yoğun yaya kullanımı talebini karşılamak amaçlı geniş kaldırımlar yapılacak. 

Meydan algısının güçlendirilerek kullanıcıya sistemli bir şekilde hissettirilmesi amacıyla meydana alt erişim bölgelerinin Vezneciler Caddesi, Bakırcılar Caddesi, Yeniçeriler Caddesi, Ordu Caddesi Girişleri ile sağlanacak. 

Tarihi yarımadanın en önemli kamusal odak noktalarından biri olan ve yoğun yaya sirkülasyonuna sahip Beyazıt Meydanı'nın; kendi içinde ve yakın çevresiyle kurduğu işlev ve ilişkilerin gerektirdiği mekan organizasyonunun bütünüyle yeniden oluşturulacak. 

Beyazıt Meydanı’nın tarihi İstanbul’un kent belleğinin en önemli noktalarından biri oluşu mekana tarihsel açıdan da yadsınamaz büyüklükte bir önem yüklüyor. Bu gerçekten ve meydanın hem kendi içinde hem de yakın çevresiyle olan ilişkileri bağlamında barındırdığı problemlerin bütüncül, sürdürülebilir ve mekanın kamusal ve tarihsel kimliğini destekleyecek bir kentsel tasarım yaklaşımı ile projelendirildi. 

Çevresindeki farklı fonksiyonlar nedeniyle yoğun bir yaya ve taşıt trafiğine sahip meydanın, hem bu fonksiyonlara hem de çevresiyle olan yaya ve taşıt ulaşımının organize edilerek, her türlü sirkülasyona, toplu taşıma ve kitle ulaşım araçlarının gereksinimine en uygun şekilde cevap verebilecek ulaşım ilişkilerinin geliştirilerek çözülecek.

'BİTKİSEL TASARIM İLE YUMUŞATILDI'

İstanbul Üniversitesi ana giriş kapısı önünde, meydan alanını ve çevredeki anıtsal yapıları izleme amaçlı seyir basamakları tasarlanmıştır. Basamaklar arasında duvar üstü ve ahşap oturmalar bulunmaktadır. Engelli kullanıcıların meydandan Besim Ömer Paşa Caddesi’ ne ulaşabilmeleri için yeşil doku ile çevrelenmiş rampalı bir geçiş oluşturulmuştur. Basamak sistemini tamamlayan kaskatlı saksı sistemi ile meydandan üniversite kapısı yönüne doğru bakıldığında, görünen sert tasarım ögeleri bitkisel tasarımla desteklenerek yumuşatılmıştır."

 

 

DAHA FAZLA