İBB, taşeron firmalara yapılan asgari ücret desteğini kayıtlara geçirmemiş

İBB, taşeron firmalara yapılan asgari ücret desteğini kayıtlara geçirmemiş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından taşeron firmalara yapılan hakediş ödemelerinden kesilen 27 milyon TL’lik asgari ücret desteği tutarı, genel bütçeye kaydedilmedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki (İBB) usulsüzlüklere bir yenisi daha eklendi.

İSPARK bünyesindeki yüzlerce otoparkı ruhsatsız olarak işleten ve bu yolla kamu zararına neden olan AKP’li belediye yönetiminin muhasebe işlemlerini de hatalı yaptığı ortaya çıktı. Sayıştay raporuna yansıyan usulsüz işleme göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından taşeron firmalara yapılan hakediş ödemelerinden kesilen 27 milyon TL’lik asgari ücret desteği tutarı, genel bütçeye gelir kaydedilmedi.

SAYIŞTAY: HESABA AKTARILMALI

Birgün'den Hüseyin Şahin'in haberine göre, İl Muhasebe Müdürlüğü’nün hesabına aktarılması gereken ancak aktarılmayan tutarla ilgili Sayıştay denetçileri, “Emanet hesaplara alınan 2016 yılında 9.7 milyon TL ve 2017 yılında 17.4 milyon TL olmak üzere toplamda 27 milyon 207 bin TL’nin il muhasebe müdürlüğü hesabına aktarılması için gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

TOPU KENDİLERİNDEN ATTILAR

Sayıştay’ın 27 milyonluk tespiti hakkında denetçilere bilgi veren belediye yönetimi ise suçu SGK Genelgesi’ne attı. Kesilen tutarların Hazine’ye gönderileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığını öne süren belediye yönetimi, SGK Genelgesi ve Muhasebat Genel Müdürlüğü tebliğinde hak edişlerden yapılan kesintilerin ne zaman ve hangi hesaba yapılacağına dair bir açıklamaya yer verilmediğini öne sürdü.

Yanıtta ayrıca taşeron firmadan da bu yönde bir talep gelmediği için kesintilerin emanet hesaplarda bekletildiği öne sürüldü.

İŞÇİYE TAZMİNAT YOK

Her seçim öncesinde taşeronu bitirme iddiasıyla oy toplayan AKP’nin İstanbul’da taşeron işçinin kıdem tazminatı için ayırması gereken tutarı dahi ayırmadığı belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet ihaleleri kapsamında alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatlarının hesaplanmadığını ve kıdem tazminatı karşılığının ayrılmadığını ifade eden Sayıştay, bu durumun da bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.