İBB işçilerinden ‘kısmi’ kazanım

İBB işçilerinden ‘kısmi’ kazanım

İBB işçileri, Saraçhane’deki direnişlerini sona erdirdiğini açıkladı.

Ersan Kınık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) güvenlik soruşturmaları bahane gösterilerek ve işe girerken yalan beyan verdikleri öne sürülerek Kod-42 ile işlerinden çıkarılan işçiler, Saraçhane Parkı’nda sürdürdükleri direnişlerini 71’inci gününde sona erdirdiklerini duyurdu.

Saraçhane Parkı’nda konuya ilişkin basın açıklaması düzenleyen işçiler, Kod-42’yi belediyelerin çıkardığı KHK’ler olarak tanımlayarak, “Kod-42 garabeti ile işçileri atmanın bir bedeli olduğunu tüm işverenler görmüştür” dediler.

Basın açıklamasına TİP PM ve Emek Büro üyesi Hakan Koçak, DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, HDP, TÖP, TMMOB, Umut-Sen ve KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen’den temsilciler de katıldı.

İBB işçileri adına yapılan basın açıklamasını Fatma Eryıldız Şenvardar okudu.

‘KAZANAMADIKLARIMIZ KADAR KAZANDIKLARIMIZ DA VAR’

Eryıldız, İBB’nin kendilerine yapılan haksızlığı görmelerine ve kabul etmelerine rağmen işe iade konusunda bir adım atma cesareti göstermediğini söyledi.

İBB’de işten çıkarılma sürecine ve Saraçhane Parkı’nda 71 gündür devam eden direnişe dair bilgilendirmede bulunan Eryıldız, “Direniş sürecinde kazanamadıklarımız kadar kazandıklarımız da var” diyerek, direnişin sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Direniş sürecinde işlerine iade edilme taleplerinin yanı sıra, olağanüstü hâl rejiminin güvenlik soruşturmalarının kalıcılığının önüne geçmek ve güvenlik soruşturmalarıyla birlikte fişlemelerle birlikte masumiyet karinelerinin ayaklar altına alınmasının son bulması olduğunu ifade eden Eryıldız, “direnişimizin en büyük motivasyonuydu” dedi. Eryıldız açıklamaya şöyle devam etti:

“Buradaki direnişimizin sesinin tüm ilgililere ulaştığını, taleplerimizin haklı olduğunu, yerel yönetimlere haksız hukuksuz işten atılan işçilerin hiçbir zaman hiçbir zaman sessiz kalmayacağı ve yalnız olmadığı mesajını yüksek sesle verdiğimizi düşünüyoruz.

Kod-42 uygulamasının gayri meşruluğu ve hukuksuzluğu teşhir edilmiş, bundan sonra benzer durumdaki çalışanlara uygulanmaması herkesin genel kabulü haline gelmiştir. Bu kazanımlar yürütülen direnişin kazanımlarıdır”

‘KARARLILIĞIMIZ VE İNADIMIZ DEVAM EDECEK’

Son olarak söz konusu kazanımların yeterli olmadığının da altını çizen Eryıldız, “Mücadelemizi hem hukuki zeminde hem de her alanda sürdürme konusunda kararlılığımız ve inadımızın devam edeceği hususunda kimsenin şüphesi olmamalıdır.”