Hürriyet'te işten çıkarmalar sürüyor: Sabah gazetesinden bir ekip gazeteye yerleştirilebilir

Hürriyet'te işten çıkarmalar sürüyor: Sabah gazetesinden bir ekip gazeteye yerleştirilebilir

Hürriyet gazetesinde işten çıkarılanların sayısı 43'e ulaşırken, görevine son verilen isimlerin tamamının TGS üyesi olduğu öğrenildi.

İleri Haber

Geçtiğimiz aylarda iktidara yakınlığı ile bilinen Demirören Grubu tarafından satın alınan Hürriyet gazetesinde bir grup çalışan, ''yönetim kurulunun işletmesel kararı'' denilerek işten çıkarılmış ve görevlerine son verilen isimler kararı, evlerine gönderilen tebligatla öğnenmişti. 

Dün medyaya yansıyan haberler sonrası gazeteden konuştuğumuz kaynaklar, Hürriyet'in geleneksel kimliğini oluşturan çalışanların büyük oranda çıkarıldığını, yazıişleri ekibinin değiştirildiğini, eğitim servisinde çalışanların neredeyse tamamen çıkarıldığını belirtti.

SABAH GAZETESİNDEN EKİP GELEBİLİR

Havuz medyasının amiral gemilerinden, "Türkiye'nin en çok işçi satan gazetesi" olarak tanınan Sabah'tan bir ekibin gazeteye yerleştirilmesi de gündemde. Gazetenin, Demirören Grubu'ndan, Saray'a yakın Ömer Faruk Kalyoncu ve Damat Berat Albayrak'ın kardeşi Serhat Albayrak gibi isimlerin yönetimindeki Turkuvaz Medya'ya satılmasının gündemde olduğu da iddia ediliyordu.

İŞTEN ÇIKARILAN İSİMLER

İşten çıkarılan isimler arasında Çınar Oskay, İpek Yezdani, Sebati Karakurt, Kenan Başaran, Aydil Durgun, İbrahim Yurtbay, Önder Öndeş, Dürdane Kırçuval, Serkan Ocak, Aydil Durgun, Aslı Barış, Ahmet Can, Aslı Barış, Şebnem Turhan, Banu Tuna, Mesude Erşan, Mustafa Doğan ve gazetenin insan kaynakları servisinden üç kişi bulunuyor. 

Medya Radar'da yer alan habere göre, muhabir Arda Akın, Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci, Spor ve Ekonomi Servisi'nden Ceyhun Kuburlu, Teknoloji Muhabiri Ahmet Can Şit, Muhabir Ece Emre, editörler Deniz Türsen, Deniz Dallı, Levent Korkut ve Kelebek'ten Nigar Akan da işine son verilen isimler arasında bulunuyor.

İşten çıkarılan Levent Korkut’un kanser tedavisi gördüğü öğrenildi. 

ART ARDA İSTİFALAR

Yaşanan gelişmeler sonrası Gülse Birsel, Naim Dilmener ve Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar istifa etti. 

İŞTEN ÇIKARMALAR DEVAM EDECEK

Gazete ile ilişiği kesilen gazeteci sayısı 43'e yükselirken, işten çıkarmaların devam edeceği bildirildi.

TAMAMI SENDİKALI

İşine son veriken isimlerin tamamının Türkiye Gazeteciler Sendikası'na (TGS) üye olduğu, sendikanın toplu sözleşme yapabilmek için az sayıda daha ihtiyaç duyduğu bu nedenle gazete yönetiminin sendikalı çalışanların işine son verdiği belirtiliyor. İşten çıkarılan kişilerin geniş çaplı bir kampanya hazırlığı içerisinde olduğu bildirildi. İşten çıkarmaların ardından TGS'ye üye olan bazı çalışanların sendika üyeliğinden ayrıldığı ifade edildi. 

GAZETECİ DAYANIŞMA AĞI'NDAN MESLEK ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

Gazeteci Dayanışma Ağı tarafından yapılan açıklamada basın meslek örgütleri göreve çağırılırken, ''Bu süreçte üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz'' denildi. 

“Gazetecilik mesleğinin sürekli zorluklarla karşılaştığı ülkemizde şimdi yeni bir işten çıkarma dalgasıyla karşı karşıyayız. Demirören Medya haline geldiğinden beri hükümet yanlısı bir çizgi tutturan ülkemizin köklü gazetelerinden Hürriyet’te dünden itibaren pek çok basın emekçisi işten çıkarıldı, çıkarılmaya devam ediyor. Meslektaşlarımız kendileriyle bir veda konuşması bile yapılmaksızın, neden belirtilmeksizin işten çıkartılıyor ve bunu bilgisayar sistemlerinde kullanıcı hesaplarının kapatılmasıyla veya evlerine gönderilen tebligatlarla öğreniyorlar. Emeğiyle ailesini geçindiren, kirasını ödeyen onlarca emekçi şu an her dakika sistem şifresinin iptal edilebileceğini bilerek, endişeyle işini yapmaya çalışıyor. Gazete personelinin yüzde 50’sinin işten çıkarılacağı gibi dedikodular kol geziyor. Hürriyet’teki işten çıkarmalar durdurulmalıdır! Bu çirkin işten çıkarma yöntemine son verilmelidir! Kurumun işten çıkarmayla ilgili kendince haklı nedenleri varsa bunlar çalışana yüz yüze iletilmeli, işten çıkarılan basın emekçisinin bütün hakları derhal verilmeli, çalışan haksız yere işten çıkarıldığına inanıyorsa işe iade davası açma yolunun açık olduğu işten çıkarma konuşmasında belirtilmelidir!

Basın meslek örgütlerini göreve çağırıyoruz.

Başta DİSK Basın-İş ve Hürriyet’te de örgütlü olduğunu bildiğimiz TGS olmak üzere, Cemiyet’ten (TGC) derneklere bütün basın kuruluşları, bu işçi kıyımına karşı harekete geçmekle yükümlüdür! Basın meslek kuruluşları derhal üstlerine düşen görevleri yapmak için harekete geçmeli, gerek açıklamalar, gerek sosyal medya, gerekse Meclis üzerinden, Demirören’e yönelik baskı uygulamalı, işten çıkarılan meslektaşlarımıza, hukuki, maddi ve manevi destek olmalıdır. Gazeteci Dayanışma Ağı olarak işten çıkarılan arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bu süreçte üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz.''

TGS'DEN AÇIKLAMA

Üyeleri işten çıkarılan TGS konuya ilişkin açıklama yaptı. Söz konusu açıklama şöyle: 

''Demirören Holding yönetimi 30 ve 31 Ekim tarihlerinde Hürriyet’teki üyelerimizden 43’ünü -gerekçe göstermeksizin- işten attı.
 
Görevlerine son verilen arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılar sonucu, bunun ekonomik gerekçelerle alınan bir karardan ziyade, Hürriyet çalışanlarına yönelik bir tasfiye süreci ve sindirme operasyonu olduğu netlik kazandı.
 
Savcıları göreve çağırıyoruz: Kanser tedavisi gören, doğum izninde olan Hürriyet emekçilerini işten atacak kadar pervasızlaşan bu yönetim, anayasayı çiğnemektedir. Örgütlenme özgürlüğü anayasal bir haktır. Demirören Holding suç işlemektedir.
 
Üyelerimizin hakkını hem sokakta hem mahkeme salonlarında, hem de uluslararası alanda sonuna kadar savunacağız. Çalışanın hakkına saygı göstermeyi patronlara öğreteceğiz."

DİSK BASIN-İŞ'TEN AÇIKLAMA

DİSK Basın-İş Sendikası da işten çıkarmalar sonrası bir açıklama yayımladı. "Basın tarihinin alışıldık uygulamalarından biri haline geldi toplu işten çıkarılmak. Her defasında arkadaşlarımız yoksulluğa, işsizliğe itildi'' denilen açıklama, şöyle devam etti:

''Demirören grubunda yaşanan son işten çıkartma uygulaması her yönüyle bu aşağılık uygulamaların zirvesi oldu. İnsanlar işten çıkartıldığını gazetede çalışırken evden gelen telefon ile, mesaisi tamamladıktan sonra çıkarken öğrendi. Demirören grubu basın sektörüne atıldığı günden bu yana kurumları önce insansızlaştırıp 'güvenli bölge' haline getiriyor ardından kapatıyor.

İşten çıkartmalara sendikalaşma çalışmasının neden olduğu söylentisi yayıldı. Bu her zaman patronların sıkça başvurduğu ve hoşlandığı bir durum. Kendileri TUSİAD ve benzeri bir çok kurumda örgütlenmekten geri durmazlar. Ama çalışanların örgütlenmesine tahammül edemezler. Ancak unutmayalım kendilerinde bu gücü bulmalarının nedeni onların örgütlü çalışanların örgütsüz olması.

İnsanca yaşamak ve çalışmak için tek yol örgütlenme. Tüm dostları gücünü haklarını savunacak emek örgütlerinde buluşmaya çağırıyoruz." 

 

 

 

DAHA FAZLA