Hürriyet çalışanları ve TGS'den basın toplantısı: 'Savcılar göreve'

Hürriyet çalışanları ve TGS'den basın toplantısı: 'Savcılar göreve'

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Hürriyet gazetesi çalışanları ve TGS yöneticileri, bir basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada, "Demirören Medya yöneticileri hakkında işlem yapmak üzere savcıları göreve çağırıyoruz" denildi.

İleri Haber

Hürriyet gazetesinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan gazeteciler ve TGS yönetimi konuya ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda yapılan açıklamada, sendikalı olmanın yasal bir hak olduğu ve bu hakkı gasp eden Demirören Medya yöneticilere hakkında işlem yapmak üzere savcılar göreve çağırıldı.

‘Basının amiral gemisi’ olarak anılan ve 2018’de Doğan Medya Grubu bünyesindeyken Demirören Medya’ya satılan Hürriyet gazetesinde geçen hafta sendikalı oldukları gerekçesiyle 45 çalışan işten çıkarıldı. Konuya ilişkin bugün Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Akademi Binası’nda bir basın toplantısı yapıldı.

'BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ'

İşten çıkarılanlar arasında bulunan ekonomi editörü Şebnem Turhan, toplantıda yaptığı konuşmada 2018’de başlayan ekonomik darboğazın ardından haklarını alabilmek için sendikalı olmaya karar verdiklerini ve toplu sözleşme aşamasındayken işten çıkarmaların yaşandığını söyledi. Turhan, “Umudumu yitirmiyorum. Eminim ki Hürriyet’te sendika olacak, diğer tüm medya kuruluşlarında da olacak. Çünkü tek başımıza bir şey yapamayız. Birlikte güçlüyüz, sendikamızla güçlüyüz” dedi.

'SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'

Toplantıda okunan basın açıklamasında ise Anayasası'nın, “Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” diyen 5l. Maddesi hatırlatıldı.

TGS Başkanı Gökhan Durmuş’un okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ancak Hürriyet Gazetesi yönetimi, sendikalı 45 meslektaşımızı geçtiğimiz Çarşamba ve Perşembe günleri işten attı. Aralarında hayatlarının yarısını Hürriyet'te geçirmiş olanlar bulunan meslektaşlarımız sırf sendikamıza üye oldukları için işten çıkarıldı.

Doğan Grubu'nun Hürriyet Gazetesini Demirören Grubu'na satmasının ardından hız kazanan sendikalaşma çalışmamızda tam da sona yaklaştığımızda 45 üyemizin işten atılması sendikamıza ve gazetecilerin sendikal haklarım yönelik bir operasyondur. Üstelik arkadaşlarımız işten atıldıklarını, kendileri işlerinin başındayken evlerine gelen; annelerine, eşlerine, babalarına teslim edilen tebligatlarla öğrendiler. Askerdeki ve doğum iznindeki üyelerimizin dahi bu toplu çıkarmanın kapsamına alındı. Bizim mücadelemiz annesinin işsiz kaldığı gün dünyaya gelen bebeğin daha iyi bir gelecekte yaşaması içindir.

Aralarında Genel Eğitim Sekreterimiz ve İstanbul Şube Başkanımızın da olduğu 45 kişinin tek ortak noktası TGS'ye üye olmalarıdır. Hürriyet gibi Türkiye’nin en köklü gazetelerinden birine, sendikalı olduğu için çalışanlarını işten çıkarmak yakışmadı. Sendikalı olmak anayasal bir haktır. Bu hakkı gasp edenler Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı çiğnemektedir. Buradan sizlerin aracılığı ile Anayasamızı yok sayan Demirören Medya yöneticileri hakkında işlem yapmak üzere savcıları göreve çağırıyoruz.

İşten atılan arkadaşlarımızın işe geri dönüşleri de dahil olmak üzere tüm haklarını alabilmeleri için sendikamız tüm gücünü ortaya koyacaktır. Medya sektöründe orman kanunları sona erecek, sendikalı, toplu iş sözleşmeli bir çalışma düzenini Türkiye Gazeteciler Sendikası kuracaktır. Hiçbir patron keyfi hareket edemeyecektir. Hürriyet yönetimini çalışanların sendika hakkına saygı göstermeye ve sendika ile masaya oturmaya çağırıyoruz.”