Hulusi Akar'dan Afganistan açıklaması: 'ABD ile mutabık kaldığımız konular var'

Hulusi Akar'dan Afganistan açıklaması: 'ABD ile mutabık kaldığımız konular var'

Taliban'ın, Türkiye yaptığı Afganistan'dan askerlerini çekmesi çağrısının yankıları sürerken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan ABD ile süren görüşmelere ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan konusunda ABD ile süren görüşmelere ilişkin “Sayın Austin ile birlikte mutabık kaldığımız konular var" dedi.

Taliban sözcülerinden Zabihullah Mücahid, Türkiye’nin Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesi ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik “Bir süredir Türk yetkiliyle temas halindeydik ve onayımız olmadan böyle tek taraflı bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdikleri birçok toplantı yaptık. Verdikleri mevcut karar, kendi sözleşmelerinin ihlalidir” demişti.

Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başta ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin olmak üzere bazı mevkidaşları ile yaptığı telefon görüşmeleri hatırlatılarak sürecin nasıl gittiğinin sorulması üzerine Akar, "Biz, 'Afgan kardeşlerimiz', 'kardeş Afganistan' diyoruz. Onlarla köklü tarihi ve kültürel bağlarımız var. Onların sulhu, sükunu, huzuru ve güvenliği bakımından yapacağımız ne varsa şimdiye kadar yaptık, bundan sonra da aynı doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz. Afganistan'ın siyasi, sosyal yapısı ile içinde bulunduğu genel durumu da dikkate alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Süreç başladı, görüşmeler devam ediyor" ifadelerini kullandı.

‘YAPICI GÖRÜŞMELER OLDU’

Akar, Türkiye ile ABD arasında gerek teknik heyetler gerekse Savunma Bakanları arasındaki görüşmelerin nasıl geçtiğinin sorulması üzerine ise, "Gayet yapıcı, gayet olumlu görüşmeler gerçekleştirildi. Çalışmalar devam ediyor. Afganistan'a yardımcı olmak isteyen diğer ülkeler var, onlarla da konuşuyoruz. Çok yönlü bir olay. Hem Afgan kardeşlerimizle hem NATO, AB, uluslararası toplumla süreci devam ettirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

‘MUTABIK KALDIĞIMIZ KONULAR VAR’

Görüşmelerin ardından yakın zamanda atılacak bir somut adımın olup olmadığı sorulan Akar, "Görüşme doğrultusunda Sayın Austin ile birlikte mutabık kaldığımız konular var. Ayrıca NATO'da Türkiye'nin girişimleriyle olumlu gelişmeler söz konusu. Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Biden ile görüştü. Biz ABD'li mevkidaşımızla görüştük. Diğer arkadaşlarımız görüştü. Bir çerçeve çizildi, belirlenen alanda çalışmalar devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.