Hükümet 'normalleşmeye' giderken mağaza emekçileri hastalığa sürükleniyor: 'Müşteriler ateşleri ölçülmeden ve sayıları kontrol edilmeden alınıyor'

Hükümet 'normalleşmeye' giderken mağaza emekçileri hastalığa sürükleniyor: 'Müşteriler ateşleri ölçülmeden ve sayıları kontrol edilmeden alınıyor'

AKP hükümeti 'normalleşme' adımları kapsamında işyerlerini açmaya başlarken, İleri'ye konuşan mağaza emekçisi, bu adımların kendilerini hastalığa sürüklediğini ve hükümete göre paranın, işçilerin ve toplumun sağlığından daha önemli olduğunu söyledi.

İzel Sezer - @izelsezer

AKP iktidarı tarafından yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin yapılan açıklamalarda Ramazan Bayramı'nın 'normalleşme'nin başlangıcı olacağı işaret edilirken, geçtiğimiz günlerde ise alınan önlemler gevşetilmeye başlandı. Hükümetin açıklamaları sonrası birçok mağaza kepenkleri tekrar açarken, AVM’ler başta olmak üzere birçok işyerinin de 11 Mayıs’ta açılması kararlaştırıldı.

Türkiye’yi etkisi altına alan salgın her gün onlarca can almaya devam ederken, iktidarın ‘normalleşme’ adımları kapsamında Antalya’da tekrar faaliyete geçen bir giyim mağazasında çalışan işçi, İleri Haber’e konuştu.

‘HÜKÜMETE GÖRE PARA, İŞÇİLERİN VE TOPLUMUN SAĞLIĞINDAN DAHA ÖNEMLİ’

Turizmin tekrar canlandırılması için Antalya’daki sokağa çıkma kısıtlamalarının ve şehre giriş çıkışların kapatılması kararının kaldırıldığını ifade eden işçi, ‘’Normalleşme sürecinin ilk adımlarının, mağazaların ve AVM’lerin açılması olarak belirlenmesi biz işçilerin aklına, hükümete göre ekonominin ve paranın, bizim ve toplumun sağlığından daha önemli olduğunu getiriyor’’ dedi.

Mağazaların açılması süreci başlarken birçok konuda kısıtlı bilgiye sahip olduklarını ve mağazaların ne zaman açılacağına veya işçilerin nasıl korunacağına dair net ve kesin bilgilere ulaşamadıklarını söyleyen mağaza emekçisi, ‘’Bu durum bize, planlama yapılmadan alelacele bir süreç olduğunu düşündürdü’’ şeklinde konuştu.

‘MÜŞTERİLER ATEŞLERİ VE SAYILARI KONTROL EDİLMEDEN MAĞAZAYA ALINIYOR’

‘’Mağazaların ne zaman açılacağını öğrendiğimiz andan itibaren bir dizi bildirim ile nasıl korunacağımız ve tedbirler aktarıldı. ‘Sözde’ özlediğimiz mağazalarımıza döndüğümüzü aktaran bu eğitimlerde bulunan tedbirler maalesef ki tam olarak uygulanmıyor’’ ifadelerini kullanan işçi, mağazalarda yaşanan sıkıntıları şöyle anlatttı:

‘’Sektör içerisinde açılan mağazalarda, ateşleri ölçülmeden, sayıları kontrol edilmeden mağazalara alınan müşteriler olduğuna tanık oldum. Mağaza personellerin kullandığı alanların kapatılmasıyla çok sayıda personelin çalıştığı, zaten kısıtlı olan personel alanlarına ise sayı kısıtlamaları getirilmesi personellerin yangın merdivenlerinde mola yapmalarına ve yemek yeme alanı gösterilmediği için sağlıksız bir şekilde merdivenlerde yemek yemelerine neden oluyor. Mağaza içerisinde ne kadar uymaya çalışsak da, sosyal mesafe korunamıyor.’’

‘SÜREKLİ ‘AİLEME VİRÜS BULAŞTIRACAK MIYIM’ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ’

‘’Hastalıkla burun buruna olduğumuz mağazalarda çalışırken biz işçilerin evlerinde bulunan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan aile fertlerimizin olması, bizi korkuya ve endişeye sürüklüyor’’ diyen mağaza emekçisi, ‘’Sürekli olarak ‘Bana virüs bulaşacak mı? Aileme virüs bulaştıracak mıyım?’ diye düşünmek zihnen oldukça yoruyor’’ dedi ve ekledi:

‘’Biz işçiler sağlıklı bir şekilde yaşamanın hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Sağlıklı yaşamak istiyoruz.’’