Hukuk tanımayan kararname: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden Erdoğan'ın imzasıyla ayrıldı!

Hukuk tanımayan kararname: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden Erdoğan'ın imzasıyla ayrıldı!

Gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakalarında etkin şekilde soruşturma ve kovuşturma gibi sorumluluklar veren İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

İleri Haber

İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısı olan Türkiye, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de gece yarısı yayımlanan kararnameyle sözleşmeden çekilme kararı aldı. Meclis'te oy birliğiyle kabul edilen ve resmi adı, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılmış ve 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girmişti. 

Resmi Gazete'de yayımlanan ve Erdoğan'ın imzaladığı kararnamede, "3718 sayılı kararda "Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin ayrıldığı İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ile genel olarak ev içi şiddetin önlenmesini amaçlayan, insan hakları başlığında hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliğinde. Gericilerin ''aile yapısını bozuyor'' iddialarıyla saldırdığı sözleşmede ‘'aile'’nin bir tanımı yapılmadığı gibi, belli bir aile formu veya ortamını teşvik eden bir düzenleme de bulunmuyor. Sözleşme, kadına yönelik şiddeti ve ev içi şiddeti önleme konusundaki girişimleri olabildiğince kapsayıcı tutmak, önlemlerden ve koruma mekanizmalarından, evli olsun ya da olmasın, şiddet gören her kadının yararlanabilmesi için, ev içinde veya kamusal alanda, kadına yönelik fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik her türlü şiddeti kapsıyor.

SÖZLEŞME MECLİS'TE OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLMİŞTİ

Sözleşmeyi imzalayıp onaylayan ilk ülke olan Türkiye, sözleşme metninin hazırlanmasında ve 11 Mayıs 2011’de imzaya açılmasında etkin rol oynadı. Sözleşmenin imzalandığı dönemde Avrupa Konseyi’nde Türkiye’den iki isim vardı. Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığını Ahmet Davutoğlu üstlenirken, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığına ise dönemin AKP Mevlüt Çavuşoğlu seçildi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanlığında Gülsün Bilgehan yer alırken, sözleşmeyi kaleme alan sekiz kişilik komitede de Türkiyeli akademisyen Feride Acar vardı. Sözleşme 24 Kasım 2011’de TBMM’de oy birliği ile kabul edildi ve Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'ni onaylayan ilk ülke oldu.

DAHA FAZLA