Huawei Rusya'da 5G ağı kuracak

Huawei Rusya'da 5G ağı kuracak

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Moskova ziyareti sırasında Huawei, Rus Telekom şirketi MTS ile 5G teknolojisini geliştirme hususunda anlaşmaya vardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nun ikinci gününde ekonomi alanında yaptığı açıklamalarda Çin’in teknoloji devi Huawei’nin ABD tarafından küresel pazarın dışına itilmeye çalışıldığını belirtti.

Rusya-Çin arasındaki yakın ilişkilerin damgasını vurduğu Uluslararası Ekonomi Forumu öncesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Moskova ziyareti sırasında Huawei, Rus Telekom şirketi MTS ile 5G teknolojisini geliştirme hususunda anlaşmaya vardı.

5G internet ağı kullanıcılar için yüksek hızlarda veri aktarımı sunuyor. 5G altyapısını ve ağlarını kontrolün bilgi akışını kontrol anlamına geldiği belirtiliyor.

FACEBOOK DA SINIRLAMA GETİRDİ

Sınırlamaya göre, Huawei marka telefonlarda artık Facebook, Instagram ve Whatsupp uygulamaları ön yüklü olmayacak.

NE OLMUŞTU?

Trump yönetimi geçen yıl, Huawei ve diğer Çin menşeili şirketlerin 5G ağlarını kurmasını ve ihtiyaç duydukları teknolojileri üretmesini engellemek için kampanya başlatmıştı. Huawei’nin CFO’su Meng Wanzhou’nun ABD’nin isteği üzerine Kanada’da tutuklanması da ABD’nin Huawei üzerinde kurmaya çalıştığı baskının adımlarından biri olarak nitelendiriliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, daha sonra ABD menşeili şirketlerin ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerine ait teknolojileri kullanmalarını yasaklayan bir kararname çıkardı. Bu kararnamede de Huawei ABD’nin hedefindeydi.

ABD, ayrıca yakın ilişki kurduğu devletleri Huawei’nin 5G teknolojisini kullanmamaları konusunda uyardı.

Huawei’ye bir sınırlama da Google’dan gelmişti. Google’ın bağlı olduğu çatı şirketi Alphabet’ten yapılan açıklamaya göre; Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmalara belirli sınırlamalar getirildi. Microsoft, Intel ve ARM gibi ABD merkezli şirketler de Huawei ile işbirliğinde sınırlamalara gitmişti.