HTKP üyesi için tutuklama kararı

Facebook'ta yaptığı bazı paylaşımlar gerekçe gösterilerek 'Cumhurbaşkanı'na Hakaret' suçlaması nedeniyle gözaltına alınan HTKP üyesi Turan Atasever tutuklandı.

Rıfat Doğan - İleri Haber

HTKP üyesi Turan Atasever, "cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla tutuklandı.

Konya 3. Sulh Ceza Hakimliği'nde ifade veren Atasever, soruşturma konusu iddia edilen paylaşımların kendisine ait olduğunu belirterek "Turan Atasever isimli Facebook hesabı bana aittir. Burada yapılan paylaşımların tamamı tarafımdan yapılmıştır. Paylaşıma konu, görüntü, yazı ve kayıtları ben de oluşturmadım, arkadaşlarım tarafından oluşturulan ya da bana gönderilen bu kayıtları ben de paylaştım. Cumhurbaşkanına hakaret amacım yoktu" dedi. 

'TUTUKLAMA MAĞDURİYETİNE YOL AÇACAK'

Atasever'in avukatlarından Abdurrahaman Karabulut, müvekkilinin paylaşımlarının suç oluşturmayacağını ifade ederek devlet yöneticileri bu tür eleştirilere katlanmak ve siyasetin doğasında olan bu durumu göze almak zorundadırlar" şeklinde konuştu. Karabulut tutuklama talebi hakkında da müvekkilinin emeğiyle geçinen, bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuklarının olduğunu belirterek "tutuklama mağduriyetine yol açacaktır, şüpheli sabit ikametgah sahibidir, deliller büyük ölçüde toplanmıştır. Bu nedenle karartılma ihtimali bulunmamaktadır. Şüphelinin serbest bırakılmasını mahkeme aksi görüşte ise adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep ederiz" dedi. 

'AİHM VE YARGITAY KARARLARI VAR'

Atasever'i savunan diğer avukat Muhammet Cihan Halıcı da AİHM ve Yargıtay'ın bu konudaki kararlarını örnek göstererek "bu paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir, hakaret kastı bulunmayıp sadece mizah amaçlı olarak ve düşünce açıklaması şeklinde müvekkilim söz konusu paylaşımlarda bulunmuştur" şeklinde konuştu. 

Mahkeme savunmalardan sonra Atasever ile ilgili verdiği tutuklama kararında Atasever'in üzerine atılı Cumhurbaşkanına Hakaret suçunun işlediğine dair Facebook hesabına ait görüntü ve yazılar ile Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün araştırma raporu, olay yakalama üst arama tutanakları, adli raporlar itibariyle kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunduğunu belirtti.

'TOPLANMAYAN DİĞER DELİLLERE ETKİ EDEBİLİR'

Mahkeme devamında şu ifadelere yer verdi:

"Ayrıca CMK 109. maddesinde düzenlenen adli kontrol tedbirlerinin uygulanması halinde şüphelinin henüz toplanmayan diğer delillere tesir etme ihtimalinin bulunması, adli kontrol kararlarında şüphelilerin dilediğinde bu kurumun kurallarına uymama iktidarının bulunması, şüphelinin bu kurallara uyacağı yönünde vicdani kanaat oluşmaması, adli kontrol hükümlerinin uygulanması yerine tutuklama tedbirlerine müracaat etmenin ölçülü olacağına ilişikin varılan kanaate binaen şüpheli ve müdafiinin serbest bırakılma taleplerinin reddi ile şüphelinin CMK 100 ve devamı maddesi gereğince tutuklanmasına..."

YARSAV Başkanı Murat Arslan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu 1,5 yıllık dönemde 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla açılan dava sayısının 900'ü bulduğunu belirtmişti.  


Facebook'taki bazı paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) üyesi Turan Atasever, savcılığa çıkarıldı. Savcı, Atasever'in ifadesine başvurmadan dosyayı inceleyip tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti. 

Konya'da yaşayan Atasever, Facebook'taki bazı paylaşımları gerekçe gösterilerek 'Cumhurbaşkanı'na Hakaret' iddiasıyla dün polis tarafından gözaltına alınmıştı.