HT Solar Enerji işçileri şalter indirdi: Direniş 2. gününde

HT Solar Enerji işçileri şalter indirdi: Direniş 2. gününde

HT Solar Enerji fabrikasında 6 işçinin sendikalı olduğu için işten atılmasının ardından başlayan direniş devam ediyor.

Meryem Yıldırım / [email protected]

İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan HT Solar Enerji’de çalışan 6 işçinin DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na (Birleşik Metal İş) üye olduğu için işten çıkarılmasının ardından dün başlayan direniş devam ediyor.

Güneş paneli üretimi yapan Çin sermayeli fabrikada, sendikal örgütlülüğe yönelik saldırıya tepki gösteren işçiler, dün akşam fabrikanın içinde ve dışında direniş başlatmıştı. Üretimi durduran HT Solar Enerji işçileri, talepleri yerine getirilene kadar fabrikadan ayrılmayacaklarını ilan etmişti. Direniş, işçilerin kararlı duruşuyla bugün ikinci gününe girdi.

'2 SENDİKAYA ÜYE OLABİLİRSİNİZ' YALANI

Fabrika yönetiminin tüm vardiyaları iptal ettiği işyerinde kalan gece vardiyasındaki işçiler, işten atılan arkadaşlarının işbaşı yaptırılması ve sendikal örgütlülüklerinin tanınması için bekleyişlerini sürdürüyorlar. İşçilere örgütlü olduğu sendika Birleşik Metal İş’in çok sayıda üye ve temsilcisi de destek veriyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık döneminde söylediği “1 değil 2 sendikaya üye olabilirsiniz” sözlerinin ise söz konusu örnekte olduğu gibi boş bir yalandan öteye geçmediği de gözler önüne serildi.

 BİRLEŞİK METAL İŞ’DEN AÇIKLAMA

Direniş sürerken, eylemi örgütleyen Birleşik Metal İş’den de konuya ilişkin bir açıklama geldi.

“HT Solar Enerji’de yaşananlar sendikal hak ve örgütlenme özgürlüğüne gösterilen tahammülsüzlüğün açık göstergesidir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İşçilerin sendikaya üye olma hakkı, uluslararası sözleşmeler, anayasamız ve yasalarımızla güvence altına alınmıştır.

‘KAZANIMLA SONA ERECEK

Ve ayrıca sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi de Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır.

Sendikamız, ülkenin birçok bölgesinde işverenlerin benzeri yasa ve sendika tanımaz tavırları karşısında mücadele etmiş ve işçilerin kararlı tavırları ile DİSK/Birleşik Metal-İş bayrağını işyerlerinde dalgalandırmayı başarmıştır.

HT Solar Enerji işyerinde de sendikalaşma mücadelesi, haklarını savunan işçilerin kazanımıyla sona erecektir. İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçiler geri alınmalıdır.

‘BİR İŞÇİNİN DAHİ BURNU KANAMADAN SORUNU ÇÖZMELİYİZ’

Biz DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak her zaman olduğu gibi yasalar çerçevesinde işçilerin haklarını alması için tüm gücümüzle mücadelemizi artırarak sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz. Ve sorunun bir işçinin dahi burnu kanamadan çözümü için mülki amirleri ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz!”