HSK, Osman Kavala’yı tutuklayan ve tahliyesini reddeden tüm hakimlerin listesini istedi

HSK, Osman Kavala’yı tutuklayan ve tahliyesini reddeden tüm hakimlerin listesini istedi

Avukat Aslı Kazan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda HSK'nin Osman Kavala’yı tutuklayan ve tahliye talebini reddeden hakimlerin isim listesini istediğini açıkladı.

Avukat Aslı Kazan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 1109 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala'yı tutuklayan ve tahliyesini reddeden hakimlerin listesini istediğini duyurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Osman Kavala hakkında hak ihlali kararı vermişti. Kavala karara rağmen serbest bırakılmayıp hakkında yeniden dava açılmıştı. HSK, hakim ve savcıların yükselme kriterlerini doğrudan etkileyeceğine yönelik kuralı anımsatarak, Kavala'ya ilişkin iddianame, duruşma zabıtları, tutuklama ve tutuklamaya itirazın reddi kararlarının tümünün gönderilmesini talep etti.

'BERAT ALBAYRAK GİTTİ, TÜM İŞLER RAYINA GİRDİ(!)'

Avukat Kazan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda HSK'nin 11 Kasım’da İstanbul Adalet Komisyonu’na gönderdiği ‘acele’ kayıtlı yazıyı eklerken, "Berat Albayrak gitti, ekonomiden yargıya tüm işler rayına girdi(!) Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK);11 Kasım’da İstanbul Adalet Komisyonu’na yazdığı ‘acele’ kayıtlı yazıyla, Osman Kavala’yı tutuklayan ve tahliye talebini reddeden hakimlerin isim listesini istedi" dedi.

'KAVALA HAKSIZ YERE TUTUKLANDI'

Aslı Kazan'nın açıklamaları şu şekilde:

"HSK’nın isim listesini istemesinin gerekçesi, 15/01/2020 tarih ve 31009 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan hakim ve savcıların meslekte yükselmelerinde AYM ve AHİM’in ihlal kararına sebebiyet verip vermediklerinin göz önüne alınacağına ilişkin düzenleme.

Osman Kavala haksız tutuklandı. HSK, tutuklayan hakimlerin yükselmesinde bu haksız tutukluluğu göz önüne alınacak. Peki, Osman Kavala neden hala tutuklu?

Hakim ve savcıların meslekte yükselmelerinde AYM ve AHİM tarafından verilen ihlal kararlarının göz önüne alınması önemli ancak yetersizdir. Aynı zamanda AYM ve AHİM tarafından verilen ve devlet tarafından ödenen tazminatlar da ilgili hakim ve savcılara rücu edilmelidir."

ERDOĞAN VE BAKAN GÜL'ÜN AÇIKLAMALARINDAN SONRA...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen pazar günü, yayınladığı metinle görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. 24 saati aşan bir kriz ve yandaş medyanın sessizliği ardından istifa, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmişti. 

Bu gelişmelerin ardından ise Erdoğan, AKP Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamada ekonomide ‘yeni dönem’ sinyali verirken bunun hukuk alanında da desteklenmesi gerektiğini söylemişti.

Dün konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de, yargının kararlarını hukuka göre vermesi gerektiğini söylemiş, AYM kararlarına uyulmasını istemişti.