HSK, Kobane Davası'nın mahkeme başkanını görevden aldı

HSK, Kobane Davası'nın mahkeme başkanını görevden aldı

HDP'li 108 ismin yargılandığı Kobane Davası'nın mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak, Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından görevden alındı.

HDP eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobane Davası için özel olarak görevlendirilen Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bahtiyar Çolak, Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla görevden alındı. HSK tarafından 4 Kasım’da verilen kararla görevden alınan Çolak’ın, henüz bir yere atanmadığı öğrenildi.

Kobane Davası’nın 21 Eylül’de görülen 4. duruşmasının 2. oturumunda duruşmaya geçici olarak bakan mahkeme üyelerinden Yıldıray Kaya, Çolak’ın Covid-19 testinin pozitif olduğunu iddia etti. Çolak’ın pozitif olmasına rağmen duruşma ertelenmeyerek, 23 Eylül’de Kaya’nın başkanlığında sürdürüldü. Davanın 18 Ekim’de görülmeye başlanan 5. duruşmasında, geçici mahkeme başkanı Kaya, Çolak’ın rahatsızlığı nedeniyle 1 veya 2 ay duruşmalara katılamayacağını belirtmişti.

HSK’nin 4 Kasım tarihli kararıyla Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geçici olarak görevlendirilen üye Yıldıray Kaya, mahkeme başkanı olarak atandı. Aynı kararla yeri boşalan Kaya’nın yerine ise 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ilişkin yapılan itirazların karar mercii olan Ankara 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden Murat Dönmez atandı. (MA)