Hrant Dink davasında sanıkların tutukluğuna devam kararı

Hrant Dink davasında sanıkların tutukluğuna devam kararı

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yargılanan sanıkların dava duruşmasında iki sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Sonraki duruşma 7-8-9 Temmuz tarihlerine ertelendi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi hakkında 4'ü tutuklu 13'ü firari 76 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'in oy birliğiyle, tutuklu sanıklar Muharrem Demirkale ve Ercan Gün'ün ise oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ercan Gün ve Muharrem Demirkale, bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilim Sistemi (SEGBİS) aracığıyla bağlandı.

Duruşmada evraklar okunurken, adli emanette bulunan ve içinde ses kaydı olduğu belirtilen bir CD'nin dinlenebilir olup olmadığı konusunda rapor hazırlanması için bilirkişiye gönderildiği belirtildi. Gelen yanıtta ise CD içerisinde herhangi bir konuşma olmadığının iletildiği ifade edildi.

İstihbaratçı sanık Şeref Ateş'in öldürüldüğünün söylendiği duruşmada, önceki celselerde tanık olarak dinlenilmelerine karar verilen duruşmada bulunmaları için ilgili birimlere yazı yazıldığı ancak Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) Covid-19 kapsamındaki kararları ileri sürülerek önceden belirlenen tarihlerde tanık dinlemesi yapılamayacağı ifade edildi.

Sanıklar ve avukatların talepleri alındıktan sonra ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Muharrem Demirkale ve Ercan Gün'ün tutukluluk halinin devamına hükmetti.

'GÜLEN’İN İADE SÜRECİ BEKLENSİN'

Heyet, firari sanıklar Mehmet Akif Yılmaz, Coşgun Çakar, Ekrem Dumanlı, Ömer Faruk Kartın, Yılmaz Angın, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Serkan Şahan, Yunus Yazar ve Zekeriya Öz hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenilmesine, haklarında gıyabi tutuklama bulunan sanıklar, Fethullah Gülen, Adem Yavuz Arslan ve Halil İbrahim Koca'nın iade süreçlerinin beklenmesine karar verdi.

İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki LOG kayıtlarının hukuka aykırı olarak silinmesine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın neticelenmesi halinde bir örneğinin istenilmesine karar veren heyet, bir sonraki celsede Zeki Erdem, Kubilay Tümen, Soner Dabağ, Nedim Zengin, Eli Okur, Aycan Oktaylar, Ünal Karaosmanoğlu, Saittin Bölükbaşı, Güven Şahin, Derya Yıldız, Onur Yücel, Hikmet Acar ve Pınar Acar'ın tanık olarak dinlenilmelerine hükmetti.

Heyet, bir sonraki duruşmanın 7-8-9 Temmuz'da yapılmasına karar verdi.

'İKİ SANIĞIN TUTUKLULUĞUNA ŞERH'

Üye hakim, tutuklu sanık Muharrem Demirkale'nin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Ankara 23. Ağır Ceza Mahkeme'sinde devam eden davada başından beri tutuklu olduğu, tutuklu kaldığı süre ve sonrasında verilen uzatmaya dair tutukluluk süresinin bu aşamadan sonra yeniden uzatılmasına gerek olmadığını savundu. Sanıkla ilgili tutukluluk halinin devam edilmesi kararına muhalefet şerhi koyarak, tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Aynı hakim, diğer tutuklu sanık Ercan Gün'ün tutuklu bulunduğu süreyi dikkate alıp tutukluluk halinin devamı kararına muhalefet şerhi koyarak, çoğunluğun görüşüne katılmadığını belirtti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de, Agos’un İstanbul Şişli’de bulunan binasının önünde Ogün Samast tarafından sırtından vurularak katledilmişti.

Dink, 2007’den bu yana her yıl 19 Ocak’ta on binlerin katıldığı törenlerle anılıyor.