HPV aşısının ücretsiz olması için AYM’ye başvuru

HPV aşısının ücretsiz olması için AYM’ye başvuru

Önce Çocuklar Derneği, HPV aşısının ücretsiz olması için AYM’ye başvuru yaptı.

Önce Çocuklar Derneği avukatlarından Hediye Gökçe Baykal, HPV aşısının ücretsiz olması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Gökçe Baykal, “Anayasa Mahkemesi’nden olumlu bir karar bekliyoruz. Aşı ücretsiz olana kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

Önce Çocuklar Derneği avukatlarından Hediye Gökçe Baykal, HPV aşısının ücretsiz olması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Dernek önce Antalya 1. İş Mahkemesi’ne aşının ücretsiz olması talebiyle dava açtı. Davaya, bilirkişilerin sunduğu raporda “Aşı gerekli ama HPV taraması da yapılabilir” ifadesi yer aldı ve mahkeme bu raporu baz alarak davanın reddi yönünde karar verdi. Üç doz yapılan bu aşının maliyeti Türkiye'de 2 ila 3 bin TL arasında değişiyor

Bianet'in haberine göre, Karar sonrası avukat Baykal, AYM’ye başvurdu ve mahkeme sunulan iki ayrı rapor olduğunu belirterek, çelişkiler giderilmeden mahkemenin karar vermesinin bir hak ihlali olduğunu söyledi. Sağlık ve yaşam hakkının da ihlal edildiğini anlatan Baykal AYM başvurusunda şunları belirtti:

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak HPV aşısının ücretsiz olması için verdiğimiz mücadele kapsamında açtığımız davalarda aşının kullanılmasının tıbben bir zorunluluk olduğu, rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğu için hayati bir önem taşıdığı, aşının koruyuculuğun da yüzde 99, 7 olduğu yönünde bilimsel bir mütalaa geldi.

İSTİNAF YOLU DA KAPATILDI

“Ancak Antalya 1. İş Mahkemesi “Hükme esas alınan 28.02.2022 tarihli bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi, HPV enfeksiyonu geçiren kadınların ancak yüzde 10‘unda HPV kalıcı hale gelebildiği, HPV’nin bulaşması ile kanserin ortaya çıkması arasında da 10-15 yıllık uzun bir süre olduğundan, bu süre içinde de tarama testleri ile kanserin erken evrede rahatlıkla saptanabildiği ve erken evrede her an tedavi edilebileceği, HPV’nin cinsel temas ile bulaştığı, karşılıklı tek eşliliğin bulaşma ihtimalini düşürdüğü de değerlendirildiğinde, HPV aşısı Gardasil IM enjeksiyonluk süspansiyon 0.5 ml ticari isimli (aşı) ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanamayacağı kanaatiyle” davanın reddine kesin olarak karar verdi.

“İstinaf yolu kapalı olduğu için Anayasa Mahkemesi’nde bireysel başvuruda bulunduk. Başvurumuzda başta sağlık hakkı olmak üzere, yaşam hakkı ve adil yargılanma hakkımızın ihlal edildiğini vurguladık. Anayasa Mahkemesi’nden olumlu bir karar bekliyoruz. Aşı ücretsiz olana kadar mücadelemiz devam edecek.”

RAHİM AĞZI KANSERİ HAKKINDA

Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra dördüncü sıklıkta görülürken, Türkiye'de dokuzuncu sırada. Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü'de (DSÖ) de rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde taranmasını öneriyor. Rahim ağzı kanseri hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

DAHA FAZLA