HPV aşısında emsal karar

HPV aşısında emsal karar

SGK, HPV aşısını kendi imkanlarıyla olan yurttaşa aşı bedelini geri ödeyecek.

Yağmur Varkal, rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olan Human Papilloma Virüsü (HPV) aşısının sigorta kapsamında olması için mart ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) açtığı davayı kazandı. SGK’nın aşı bedelini Varkal’a geri ödemesine karar verildi.

SGK’nin 3 dozluk HPV aşısının bedelini karşılamaması sebebiyle Mart 2022’de kuruma bireysel başvuruyla dava açan Yağmur Varkal isimli yurttaş davayı kazandı. SGK’yı haksız bulan mahkeme, aşıyı kendi imkanlarıyla olan Varkal’a bu bedelin geri ödenmesi yönünde karar verdi.

‘MAHKEME SGK’Yİ HAKSIZ BULDU’

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu, Yağmur Varkal’ın davayı kazandığını bir sosyal medya paylaşımıyla duyurdu. Platformdan yapılan açıklamada, “Mart 2022’de rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olan HPV aşısının 3 dozluk bedelini karşılamayan SGK’ya bireysel başvuruyla dava açan Yağmur Varkal davayı kazandı. Mahkeme SGK’yı haksız buldu ve aşıyı kendi imkanlarıyla olan Varkal’a bu bedelin geri ödenmesine karar verdi” ifadelerine yer verildi. 

‘EMSAL TEŞKİL EDİYOR’

HPV aşısının 9-14 yaşları arasında uygulandığı takdirde rahim ağzı kanserinin birçok tipine karşı yüzde 100 koruyuculuğu olduğu biliniyor. SGK’nin aşı bedelini geri ödemesine yönelik verilen karar, HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması için emsal teşkil ediyor.

DAHA FAZLA